25% meer Griekse kiwi's

De teelt van kiwi in Griekenland zal dit seizoen naar verwachting toenemen ten opzichte van vorige seizoenen. De recent aangeplante boomgaarden raken volgroeid, wat een van de redenen is voor de toename. Maar ook dat de sector professionaliseert, is een factor die meetelt.

"We verwachten een toename van 25% in dit seizoen, vergeleken met het vorige," zegt Christina Manossis van Zeus Kiwi. "Dat geldt zowel voor Zeus Kiwi als voor andere." Een nieuw systeem om de rijpheid van het fruit te meten, zal ervoor zorgen dat het fruit dat door Zeus Kiwi wordt verscheept een goede eetkwaliteit zal hebben, aldus Christina. Naast de brixwaarde wordt rekening gehouden met meetwaarden voor droogte. De gemiddelde fruitgrootte zal naar verwachting kleiner uitvallen dan die van het vorige seizoen.

 
"Kleine formaten komen door kruisbestuiving. Maar het kleinere fruit zal niet zorgen voor marketing-problemen, " verzekert Christina. Binnen het brede netwerk aan exportbestemmingen zijn er landen die behoefte hebben aan kleiner fruit.

Verschepingen zijn gepland om aan te komen in Europa rond de eerste week van november, wat eerder is dan normaal. Het hoge suikergehalte dat in het fruit werd aangetroffen maakte een vroege start nodig, terwijl normaal het exportseizoen later in november begint.

"Voor het eerst hebben we normale kiwiprogramma's lopen in Libanon en Koeweit," zegt Christina. "Voor Polen hebben we nog steeds geen normaal programma. Dus de export daar zal gebaseerd zijn op vraag en aanbod." De uitbreiding van Zeus Kiwi in nieuwe landen gaat door met inspanningen om toestemming te krijgen om te verschepen naar Brazilië en Zuid-Korea. Christina hoopt dat de licentie voor Brazilië in het komende seizoen verkregen wordt, maar die voor Zuid-Korea zal langer op zich moeten laten wachten.

 
"We hebben bijna drie jaar geleden een licentie aangevraagd voor Zuid-Korea. Maar dit is normaal, omdat andere EU-landen als Italië de licentie voor export pas kregen na zeven jaar." China blijft een interessante markt voor veel Griekse exporteurs. De consumenten daar hebben een voorkeur voor zoeter fruit. Exporteurs willen daar variëteiten heen sturen als de gele kiwi, die een zoeter smaakprofiel heeft dan de standaard Hayward-variëteit. 

Hoewel in theorie Zeus Kiwi concurreert met zowel lokale teelt als rivaliserende exporteurs uit zowel Griekenland als de rest van de wereld, is de Chinese markt groot genoeg om ruimte te hebben voor al het volume dat daar heen wordt gestuurd.

"China is een enorme markt waar we nooit genoeg fruit aan kunnen leveren," zegt Christina. "Er is Chinees fruit aanwezig op de markt, maar dit kan niet vergeleken worden met Zeus Kiwi, omdat ons fruit van hoge kwaliteit en duurzaamheid is. Ik geloof dat er voor iedereen ruimte is in China, dus is het niet echt nodig om te concurreren met Griekse exporteurs."

Voor meer informatie:
 
Christina Manossis
Zeus Kiwi - Greece
Tel. +30 2351 053559
Dir. Line +30 2351 045395
Fax. +30 2351 053901
Skype Christina.manossis
christinam@zeuskiwi.gr
www.zeuskiwi.gr
 
 
 
 
 
 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.