International Food

"Egyptische aardappelen hebben concurrentiepositie verloren"

International Food & Consumable Goods heeft de bouw van een aardappelverwerkingsfaciliteit opgeschort zolang de regering geen duidelijk plan voor de steun van de aardappelteelt kan presenteren, meldt Mostafa Desouky, manager Export & Bedrijfsontwikkeling. De geplande verwerkingsfabriek zal een capaciteit hebben van 50.000 ton aardappelen.

Volgens Desouky hebben Egyptische aardappelen hun concurrentiepositie op de internationale markt al verloren. Prijsstijgingen en een gebrek aan steun vanuit de overheid zijn daar de oorzaak van. 

Hoge prijzen
De hoge teelt- en verwerkingskosten zorgen sinds begin dit jaar voor een daling in de export van aardappelen en Franse frietjes. De productiekosten van 0,4 ha aardappelen in Egypte bedragen €245, tegenover €195 op de Europese markt. Hierdoor zijn de exportprijzen van Egyptische aardappelen gestegen tot €790 per ton, terwijl de Europese productie voor €570 per ton wordt afgezet. De prijsdaling van Europese aardappelen heeft hun competitiviteit op de internationale markt bevorderd, zodat ze langzaam het marktaandeel van Egypte kunnen overnemen.

Steun van de overheid
Desouky roept de overheid op tot meer steun om de aardappelexport te redden, zeker nu de winstmarge al aan het verkleinen is. Als de overheid niet ingrijpt, zullen exporteurs gedwongen zijn de prijzen te verlagen naar €615 per ton om te kunnen concurreren. Dit zal telers grote verliezen opleveren. 

Met de juiste steun zouden Egyptische bedrijven hun exportvolumes kunnen verdubbelen, gelooft Desouky. Een betere concurrentiepositie van Egyptische producten op de internationale markt zal bedrijven volgens hem bovendien aanmoedigen om de export naar landen die van Europese producten afhankelijk zijn, waaronder golfstaten en Afrikaanse landen, op te voeren. Deze landen importeren nu aardappelen uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, die goedkoper zijn.

International Food
De productie van International Food ligt rond de 20.000 ton, waarvan 8.000 ton wordt geëxporteerd. Het bedrijf beschikt over een areaal van 8.000 ha. International Food moet zijn toevlucht nemen tot markten die geen Europese aardappelen importeren, zoals Frankrijk, België, Sudan en Irak, zodat oneerlijke concurrentie vermeden wordt. 

Franse frites
Farm Frites heeft het grootste marktaandeel in Franse frites op de Egyptische markt. Samen met International Food produceert dit bedrijf voldoende om de binnenlandse markt te voorzien. Extra productie moet dus geëxporteerd worden. Volgens Desouky zou Egypte de export van Franse frietjes kunnen uitbreiden naar 500.000 ton in plaats van de huidige 200.000 ton als de overheid de sector steunt.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.