Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Smaak van de Russische consument staat voorop"

Servische appelexporteur scoort met clubrassen

Delta Agrar, een Servische teler, verpakker en exporteur van appelen, heeft in de afgelopen jaren nieuwe clubrassen op de markt gebracht. De rassen zijn geliefd bij de Servische consument, maar ook op de exportmarkt.

"We begonnen met de productie van de clubrassen met de Modi in 2011. Daarna volgden we het jaar daarop met de Kiku," stelde Julka Toskic van Delta Agrar. Meer clubrassen zijn onderweg. Zo is de testfase van de Pink Lady al in volle gang. Ongeveer de helft van wat Delta Agrar verhandelt, wordt geëxporteerd en de belangrijkste bestemming is Rusland. Hier wordt bij het kiezen van nieuwe rassen rekening mee gehouden. De smaak van de Russische consument staat voorop."De vraag op de Russische markt wordt steeds groter en ze eisen kwaliteit," stelde Toskic. "De Russen willen rassen die nieuw zijn. In eigen land is de markt overspoeld met oude rassen, dus brengen we appelen die zeer specifieke smaken hebben. "De Modi, bijvoorbeeld, heeft een intense rode kleur en een unieke balans tussen zoet en zuur. De Kiku is ook uniek."

"De Modi is een stijlvolle appel, gericht op mensen tussen 25 en 45 jaar, die graag nieuwe dingen uitproberen," aldus Toskic. "De Kiku is gericht op kinderen en ouderen die een gezond en actief leven willen leiden." De appelen zijn zowel populair in Servië als in Rusland. Vanwege de Russische boycot is de verkoop van alle appelrassen in Rusland toegenomen."We hebben als land slechts een bepaalde hoeveelheid appelen in Servië, dus we kunnen onze export niet op korte termijn vergroten," stelde Toskic. Delta Agrar's areaal is in de afgelopen vijf jaar toegenomen, maar het zal enige tijd duren voordat Servië haar totale appelproductie kan verhogen. In de tussentijd bereidt de producent en exporteur zich voor op de toekomst met de modernisering van het materieel. Een nieuwe optische sorteerder die onlangs werd geïnstalleerd, heeft 26 kanalen die fruit sorteren op basis van een aantal kenmerken, zoals de grootte en kleurpercentage.

"Het is de nieuwe technologie, zoals deze sorteerder," concludeert Toskic, "tezamen met het naleven van GlobalGAP-principes die ervoor zorgen dat mensen appelen bij ons kopen." De binnenlandse productie zal de rest van het jaar voortduren en de export naar de Russische markt zal aanhouden t/m mei.

Voor meer informatie:
Julka Toskic
Delta Agrar
Tel: +381 11 201 23 33
Fax: +381 11 201 23 37
Email: [email protected]
www.deltaagrar.rs
Publicatiedatum: