Bijna de helft van de bevolking maakt zelf conserven

Russen leggen grotere wintervoorraden aan

Sinds het begin van de crisis zijn Russen, die een datsja of volkstuin hebben, begonnen meer producten voor de winter op te slaan. Dit heeft het onderzoeksbedrijf Romir onderzocht. Bijna de helft van de bevolking maakt zelf conserven.

Volgens de resultaten van een enquête die in september werd uitgevoerd door Romir, hield dit jaar 49% van de Russen zich bezig met het inleggen van producten, die ze oogstten uit hun datsja's of volkstuinen. Van de respondenten liet 7% weten nooit eerder producten te hebben ingelegd. Deze resultaten kunnen erop wijzen dat "de economische angst onder Russen dit jaar licht is gestegen, gezien de hoge inflatie en stijgende prijzen", aldus onderzoekers van Romir.

Bij meer dan een derde van de Russen (38%) die al eerder conserven maakten voor de winter, was de productie toegenomen. "Bijna een vierde van de Russen was actiever betrokken bij het aanleggen van wintervoorraden dan in voorgaande jaren", zei het onderzoeksbedrijf. Dit kwart betrof voornamelijk Russen met lage inkomens en inwoners van kleine steden en dorpen.

Uit de enquête bleek dat het aandeel van gezinnen met een datsja of volkstuin over de jaren bijna onveranderd was gebleven. In 2015 was 56% van de respondenten eigenaar van een datsja of volkstuin, in 2011 was dat 59%. De gegevens van Romir wijzen erop dat 89% van de datsja-eigenaren een klein perceel heeft en 94% daarvan zelf conserven maakt van de eigen oogst.

"Russen overleven nog steeds grotendeels op hun eigen moestuinen", aldus de analisten van Romir. Het aandeel zelf geteelde AGF in de groente- en fruitmand van een huishouden is in de loop der jaren niet veel veranderd. 37% van de respondenten die thuis groenten en fruit inlegt, draagt daarmee tussen de 30 en 50% bij aan de eigen groente- en fruitmand. Nog eens 15% van de gezinnen levert meer dan de helft van de productenbehoeften zelf. In 2011 zorgde 25% van de respondenten met zelfgemaakte conserven voor 30-50% van de groente- en fruitbehoeften van het huishouden en 32% kwam tegemoet aan meer dan de helft van die behoeften.

Het onderzoeksbedrijf specificeerde niet wat voor soort conserven Russen het liefst bereiden. Volgens een enquête uit augustus van de Stichting Publieke Opinie zijn augurken, jam, diepvriesgroenten, fruit (bessen) en gedroogde champignons 's winters de populairste conserven bij de Russen. Als reden op de vraag waarom mensen zelf conserven maken, gaf 28% van de deelnemers geldbesparing op.

De gegevens van Rosstat (augustus 2015) laten zien dat inwoners van die plaatsen waar men zelf producten teelt, aan de inkoop van basisproducten ongeveer €57 per maand besteden. In de stad is dat €66,50. De kosten voor groenten en fruit van beide groepen Russen vertegenwoordigen ongeveer 2% van de totale kosten voor de basisvoeding.

Volgens informatie van het Russische ministerie van Landbouw (juni 2015) produceerden privéteeltbedrijven goederen voor een bedrag van €37,9 miljoen. Volgens de autoriteiten bedroeg het aandeel van de totale landbouwproductie, geproduceerd door de bevolking aan het eind van 2014 ongeveer 51% inclusief groenten (goed voor 89,5%).

Source: top.bc.ru

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.