Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nils Plieninger, Cobana Fruchtring:

"We verwachten een goed meloenenseizoen met mooie prijzen"

Nu aan het begin van het Braziliaanse meloenenseizoen is het Zuid-Amerikaanse land de grootste leverancier van meloenen ter wereld. Een langere periode van droogte heeft echter onlangs een negatieve uitwerking op de oogst gehad. "Tot voor kort was het relatief droog in de Braziliaanse hoofdteeltgebieden voor meloenen", zegt Nils Plieninger van het Duitse bedrijf Cobana Fruchtring. "Daarom is de oogst dit jaar iets kleiner uitgevallen dan verwacht." Voor de fruitimporteur is dit echter geen reden tot zorg. "Dit zal echter niet voor grote tekorten op de wereldmarkt zorgen. Er is gewoon geen sprake van overproductie."



Productbeschikbaarheid zal korte tijd afnemen
In de komende een tot twee weken zal de productbeschikbaarheid korte tijd verder afnemen. Daar is de deskundige zeker van. Dit komt door een staking in Brazilië, waardoor ettelijke containers niet op de schepen geladen worden. "De beschikbaarheid zal in de komende weken definitief afnemen", aldus Nils. Kijkt men echter naar het gehele seizoen, dan is men positief gestemd: "Wij als importeur verwachten door de beperktere beschikbaarheid een relatief goed seizoen en een bijpassend goed prijsniveau."

Naast de kleinere oogst is ook de gestegen vraag in Brazilië verantwoordelijk voor de beperktere export naar Europa. "Inmiddels heeft de Braziliaanse markt zelf een bepaalde hoeveelheid fruit nodig, zodat er minder fruit om te exporteren over blijft. De koopkracht ter plaatse is gestegen en ook de wisselkoers maakt niet meer zo'n groot verschil uit." Passend hierbij is de focus van de producenten niet meer zo sterk op de export gericht als tien jaar geleden.

Mini-meloenen
In de toekomst, zo denkt de deskundige, zouden mini-watermeloenen voor de Braziliaanse producenten aantrekkelijker kunnen worden. "Er zijn weliswaar tot nu toe nog maar weinig projecten voor de teelt van mini-watermeloenen in Brazilië", aldus Nils. "Ik denk echter dat ook dit kleine ras toekomst zal hebben. Vooral als je bedenkt dat de huishoudens in Duitsland kleiner worden."

Klassieke rassen zijn beschikbaar
Momenteel komen vooral de heel klassieke rassen uit Brazilië. Daartoe tellen onder andere de honingmeloen, de Galia-, de Cantaloupe- en de Charentais-meloen. Bovendien zijn er watermeloenen, Seedless Quetzali en in beperkte mate Sapo meloenen beschikbaar. Alle rassen zijn hier geliefd. "Een kleine hoofdrol speelt hier echter nog heel klassiek de honingmeloen", zegt de fruitdeskundige. "Direct daarachter volgen de rassen Galia en Cantaloupe."

"Meloenen uit Brazilië worden tot in februari verkocht. Enkele Braziliaanse honingmeloenen zijn zelfs nog tot in maat verkrijgbaar", aldus de fruitimporteur. Als het Braziliaanse seizoen is afgelopen, volgen Midden-Amerikaanse landen zoals Costa Rica, Panama en Honduras.


Nils Plieninger
Cobana Fruchtring GmbH & Co. KG
Tel. +49 (0) 40/30 30 5-230
np@cobana-fruchtring.de
www.cobana-fruchtring.com
Publicatiedatum: