Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francis Charlier, Lejeune:

"Spijtig dat aanvoer Belgische druiven te klein is"

Tholen - Bij groothandel Lejeune zijn er sinds begin augustus weer verschillende Belgische druivenvariëteiten. Francis Charlier, de druivenexpert van dit bedrijf geeft aan dat het aanbod weer minder is dit jaar. "Het volume is zeer beperkt", vertelt hij. "We moeten regelmatig 'nee' zeggen tegen onze klanten."



Exclusief
Het seizoen duurt tot begin november met rassen zoals Leopold en Ribier. De vraag ligt hoger dan het aanbod. Het is zeer spijtig als je kunt verkopen, maar je hebt het product niet. We moesten ook ander cliënteel, zoals warenhuizen, teleurstellen. Aan de andere kant blijft de Belgische druif een nicheproduct en kun je er wel een prijs voor maken. Het is een exclusief product, waar zeker een doelgroep voor is."

Ribier sterft mogelijk uit
De handelaar geeft aan dat het aantal producenten van Belgische druiven kleiner wordt. "De leeftijd van de telers van het ras Ribier ligt gemiddeld tussen de 50 en 70 jaar. Als er binnen enkele jaren geen uitbreiding of opvolging komt, sterft deze aanvoer mogelijk uit." Uitbreiding of het starten van een teeltbedrijf is echter niet zo eenvoudig. "Stel dat je als teler iets anders teelt, dan kun je niet van vandaag op morgen naar Belgische druiven overschakelen. Daarnaast duurt het minstens vier jaar eer dat je oogst hebt. Daarnaast is de teelt heel arbeidsintensief. Je moet er echt een passie voor hebben."



Hogere prijs
Francis is vroeger zelf ook druiventeler geweest, maar de handel trok hem meer. Hij vindt dat er ook van andere origines goede druiven zijn. "Elk jaar komen er weer nieuwe lekkere rassen bij. Misschien is het ook wel goed dat het aanbod van Belgische druiven zo klein is. Anders zou er mogelijk een overaanbod zijn. En niet iedereen heeft veel geld over voor een kilo Leopold als je uitheemse tegen een veel lagere prijs kunt krijgen." De prijs ligt dit jaar gemiddeld een euro per kilo hoger dan in 2014. "Telers bezorgen ons een goed verzorgd product en ze moeten ook op hun druiven verdienen. Anders is het niet correct."

Voor meer informatie:
Lejeune NV
Strijbroek 3 - magazijn 22/26
2860 Sint Katelijne Waver
T. + 32 (0)15 31 69 31
F. 32 (0)15 31 40 49
www.nvlejeune.be
info@nvlejeune.be