Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eefje Bloed, Bloedbessen:

"Goede verkoopkansen op Spaanse markt door onbekendheid met rode bessen"

Tholen - Frambozen, blauwe bessen, bramen: Spanje staat er vol mee. Rode bessen daarentegen zijn voor veel Spanjaarden een nog onbekende fruitsoort. "In tegenstelling tot het andere zachtfruit hebben de rode bessen een koude winter nodig. Daardoor is het niet mogelijk om rode bessen in Spanje te telen. Er is dus volop marktpotentieel voor de export van Hollandse rode bessen naar Spanje", vertelt Eefje De Wit -Bloed van Bloedbessen uit het Betuwse Asch. Voor de derde keer op rij staat de bessenproducent op de Fruit Attraction in Madrid om potentiële afnemers warm te maken voor de rode bessen.

"Niet in alle landen zijn rode bessen even populair, maar vaak is er wel wat lokale teelt en kent men het product. Spanje vormt daarop een uitzondering. Ook in Portugal worden wat rode bessen geteeld, maar die een groot deel van de Portugese oogst gaat naar Frankrijk. Dat maakt Spanje voor ons tot een interessante markt, waar we inmiddels de nodige klandizie hebben tot in Zuid-Spanje toe. Regelmatig horen we van Nederlanders die in Spanje op vakantie zijn geweest, dat ze onze bessen hebben gezien", vertelt Eefje. "De logistiek is natuurlijk de grootste uitdaging. Tien doosjes sturen is niet rond te rekenen, dus de voorwaarde is wel dat er minimaal een pallet wordt besteld."



Volgens Eefje is er sprake van een goede Nederlandse oogst van rode bessen. "Een mooi volume van goede kwaliteit, vergelijkbaar met de afgelopen twee jaar. Ook andere productielanden hadden een goede oogst en die landen hebben lokaal het afgelopen zomerseizoen ook behoorlijk verkocht. Het Nederlandse areaal groeit gestaag, met name bij de echte specialisten. De afgelopen jaren zijn er ook wel andere fruittelers in de teelt van rode bessen gesprongen, maar ze zijn hier ook weer van afgestapt. Het telen van rode bessen is toch een hele andere tak van sport. Nu stijgt het aanbod met de vraag mee en dat resulteert in een gezonde marktsituatie."

"Twee jaar terug lagen de gemiddelde prijzen op een laag niveau en vorig jaar op een hoog niveau. Handelstechnisch hopen we dat we dit jaar tussenin zullen zitten", besluit Eefje. Ze ziet uit naar de deelname aan de Fruit Attraction in Madrid (Hal 10 -G07). "De afgelopen jaren is deze beurs ons erg goed bevallen. De beurs groeit, maar is nog niet té groot. Veel Spaanse bedrijven maken eerst een rondje langs hun directe contacten en komen in tweede instantie bij ons kijken. Op een beurs als de Fruit Logistica komen daar weinig bedrijven meer aan toe."

Voor meer informatie:
Eefje De Wit - Bloed
Bloedbessen
Achterstraat 3a
4115 RP Asch
Tel: 0345-501711
eefje@bloedbessen.nl
www.bloedbessen.nl