Rita Demaré, voorzitter REO Veiling:

"Samenwerking REO Veiling en exporteurs opende nieuwe markten"

Rita Demaré, voorzitter van de REO Veiling, schrijft in haar voorwoord in de REO Actueel over diverse onderwerpen, waaronder de intensieve samenwerking tussen de REO Veiling en de exporteurs. "Als veiling, als coöperatie van telers, mogen we niet op onze lauweren rusten. Vorige maand werd in de raad van bestuur de commercialisatie van onze producten tijdens de eerste helft van dit jaar uitgebreid toegelicht. Hierbij was het belangrijk vast te stellen dat de intensieve samenwerking tussen de REO Veiling en onze exporthandel voor heel wat producten verrassend nieuwe markten opende. Het was dan ook pijnlijk om tijdens de voorbije weken in de media de dooddoener te lezen dat ook de groenten- en fruitveilingen er niet in slagen om de producten steeds tegen een goede prijs in de markt te zetten. Meteen worden onze coöperaties terug in vraag gesteld. Weet echter dat groenteveilingen, maar ook andere coöperaties, net ontstaan zijn in moeilijke perioden. De belangrijkste motivatie was de marktomstandigheden te veranderen."

Eerlijke handel

"Onze ouders en grootouders geloofden erin om via de kracht van samenwerking oneerlijke handelspraktijken het hoofd te bieden en zo te komen tot een eerlijker handel, en dus een correcte prijs voor het land- en tuinbouwproduct. Onze sterkte als teler is produceren, met alle vakkennis en passie die we hebben een goed en kwaliteitsvol product te telen en in de markt te zetten."

"De intensieve samenwerking tussen producentengroepen en de commerciële afdeling van onze veiling zorgt ervoor dat we permanent luisteren naar de markt. De sterktes van voorverkopen, het inzetten van alternatieve verpakkingen, het communiceren van alternatieve vragen,... tonen de flexibiliteit van onze coöperatie en haar producenten. Kijk naar de diverse teeltgroepen die ontstaan zijn rond het kwaliteitsmerk Fine Fleur, de succesvolle voorverkopen of het reeds 20-jarig bestaan van Tomabel en Flandria. Dit alles toont aan hoe producenten dagelijks ingaan op de specifieke vragen van de markt om telkens opnieuw kwaliteitsvolle producten voor de klok te brengen. Producten die de uitdaging aandurven met iedere Europese concurrentie."

"Al deze zaken zorgen voor een grote betrokkenheid van onze telers bij de markt. Uiteraard kunnen we niet voorkomen dat de markt af en toe in onevenwicht is waardoor ook wij geconfronteerd worden met moeilijke prijzen. Elk moment van moeilijke prijsvorming er één teveel. Wat we in zo'n periode evenwel duidelijk vaststellen, is dat telers die betrokken zijn bij wat in hun veiling gebeurt, ook gemakkelijker een moeilijke periode overbruggen. Weet dat je er als producent in zo'n periode niet alleen voor staat. Daarom mijn oproep om zoveel mogelijk informatie die onze veiling aanreikt, op te nemen en bij vragen niet te aarzelen om de mensen van onze veiling te contacteren. Iedereen, elke producent, is belangrijk in onze coöperatie!"

Rita Demaré, voorzitter REO Veiling

Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven