Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse bessenverkoop stijgt door smoothie

De blenderrevolutie verandert dat wat de consument eet: de verkoop van blauwe bessen en frambozen neemt toe nu gezondheidsbewuste kopers de smoothie ziet als een makkelijke manier om één van de vijf porties groenten en fruit per dag binnen te krijgen. De vraag naar blauwe bessen is dit jaar met bijna een derde gestegen en de frambozenverkoop is met 20% toegenomen. De populariteit wordt ook versterkt door de ontwikkeling van nieuwe bessensoorten die langer houdbaar zijn.

Laurence Olins van telersorgaan British Summer Fruits: "Vroeger waren bessen een luxe-item, zoals aardbeien met slagroom, maar nu zijn ze alomtegenwoordig." Volgens de organisatie zou de verkoop van Britse aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen dit jaar de €1,37 miljard bereiken – in 2004 was dat ongeveer €410,67 miljoen. Alleen de verkoop van aardbeien is met slechts 0,6% op jaarbasis gestegen, volgens gegevens van onderzoeksbedrijf Kantar Worldpanel. Sommige Britse telers zeggen echter dat de verkoop van Britse aardbeienrassen na een goede zomeroogst met 20% is toegenomen.

Britse telers zouden dit jaar naar verwachting 14.000 ton frambozen exporteren. Vorig jaar was dat minder dan 12.000 ton, aldus British Summer Fruits. Nieuwe soorten geven een betere opbrengst – van maar liefst +50% vergeleken met een paar jaar geleden – en telers breiden het land voor de frambozenteelt uit. Een andere reden voor de Britse productiestijging is de bredere inzet van apparatuur, zoals polytunnels.
Publicatiedatum: