"Peter Durlet: "We sorteren en vermarkten ook voor derden"

Depa Fruit teelt en verhandelt kersen en kersenbomen

Tholen - Depa Fruit bvba is een jong kersenteeltbedrijf gelegen in de provincie Limburg. Sinds 2011 zijn Peter Durlet en zijn vrouw Ector Annick ook gestart met een kersenboomkwekerij. Daarnaast runnen ze nog een apart bedrijf genaamd Depa Services waarin hij kersenbomen snoeit, adviseert, de kersen sorteert en verhandelt voor diverse afnemers in binnen- en buitenland. Aangezien wij ook voor andere bedrijven sorteren, verpakken en vermarkten, groeit het volume elk jaar. Daarom zijn nieuwe afnemers, voor zowel de kersenbomen als kersen, altijd welkom bij ons."

Telen, sorteren, verpakken en vermarkten
Durlet heeft zelf een areaal van een kleine 15 hectare en vermarkt sinds twee jaar zijn eigen kersen naar diverse landen. "We sorteren ook voor derden. Sommigen kiezen er dan voor om ze zelf af te zetten of naar de veiling te brengen en anderen laten het vermarkten aan ons over. Ik vind het belangrijk dat we als telers op diverse gebieden gewoon kunnen samenwerken. Ik hoop dat er in de toekomst nog meer telers voor open staan." Depa sorteert momenteel ongeveer 300.000 kilo. "Er staan nog veel jonge bomen bij onze telers, dus de komende jaren verwachten we meer te oogsten en te sorteren, zowel op het eigen bedrijf als bij onze klanten. In de komende jaren gaan we ook investeren in overkappingen." De komende weken zal de oogst van start gaan. "We starten met de variëteit Bellise, dat is één van de beste vroege rassen. De bekendste rassen die we hebben zijn Kordia en Regina, maar die komen later in het seizoen. We zien het jaar positief tegemoet. De kersen hangen er redelijk goed bij. Alles zal afhangen van het weer."


Peter in zijn kersenboomgaard

Boomkwekerij
Peter heeft veel ervaring in het vak en heeft vroeger ook bij andere boomkwekerijen ervaring opgedaan. "Ik wilde me specialiseren in kersenbomen en daar de beste van kweken. We zijn gestart met zo'n 5000 bomen en vandaag de dag zitten we op 100 tot 150.000 bomen per jaar." Peter is er van overtuigd dat de kersenboomkwekers meer moeten doen dan alleen maar een boom afleveren. "Naast verkoop willen we de telers verder begeleiden over het totale traject van aanplanting, onderhoud tot na de pluk. Dit is een toegevoegde waarde voor de telers." Durlat vertelt dat in de afgelopen jaren alles duurder is geworden. "De onderstam, het gebruik van uitsluitend virusvrij entmateriaal, personeel en dergelijke. Als kleinere, gespecialiseerde kersenboomkwekerij kunnen we dan ook alles stipter en correcter afhandelen. Ook de sortering van de bomen is in dit verhaal van cruciaal belang. Dit gebeurt bij ons maar door één of twee personen waardoor je de sortering optimaal kunt sturen om zo een betere partij kersenbomen kunnen af te leveren."

Concurrentie
Peter geeft aan dat de concurrentie heftig is. "Zuid-Europese landen bieden vaak bomen aan voor lagere prijzen, helaas is de boomkwaliteit veel minder, de rasechtheid onzeker en de virusstatus discutabel. Dit merken de telers vaak pas achteraf. Het is belangrijk dat je bepaalde zaken op het juiste moment aanpakt. Zo rooien veel boomkwekerijen hun bomen in oktober al, maar ik laat de natuur haar gang gaan en wacht tot eind november. Dan valt het blad er vanzelf af, zoiets moet niet kunstmatig gebeuren." Hij levert in België en exporteert de bomen naar verschillende landen zoals Nederland, Zwitserland, Engeland en Noorwegen. "Opvallend is dat Belgische, Duitse en Nederlandse afnemers vaker naar knipbomen (tweejarige bomen) vragen. In Oost- en Zuid-Europa is de vraag naar éénjarige bomen groter. Toekomstgericht zal de intensievere teelt 3000-5000 bomen/ha steeds meer worden geplant om hogere producties en dikkere kersen te bekomen."

Voor meer informatie:
DEPA-Fruit bvba
Tegelrijstraat 74
3850 Nieuwerkerken
Belgium
Peter Durlet
+32 478 98 98 45
info@depa-fruit.be
www.depa-fruit.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven