Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sven Roosen van Gerrits Fruit heeft een goed gevoel over volgend seizoen

"Steeds meer Belgische fruittelers verkopen buiten de veiling om"



Tholen - Tien jaar geleden namen Sven en Miet Roosen het bedrijf Gerrits Fruit over. In eerste instantie lag de focus met name op appelen, maar sinds 1996 is het grootste volume peren. Momenteel heeft Gerrits Fruit 35 hectare, waarvan 3 hectare appelen. Ook bewerken en verhandelen zij het fruit van enkele collega's telers. De belangrijkste rassen zijn Conference en Doyenné du Comice.



Moeizaam seizoen

Afgelopen seizoen was moeizaam. Sven Roosen: "Wij werken samen met exporteur Bel'Export en we hebben gelukkig weinig problemen ondervonden. Maar de prijzen waren natuurlijk niet hoe ze moesten zijn. Na nieuwjaar begon de perenmarkt aan te trekken, maar toen was er niet veel volume meer." Sven heeft er in 2005 bewust voor gekozen om geen handel via de veiling te doen. We waren één van de pioniers, die buiten de veiling om ging verkopen. Eerst verzorgden we zelf de afzet, maar de laatste tijd werken we steeds vaker samen met Bel'Export." De concurrentie is groot in Limburg. "Het is zeker niet gemakkelijk. Je ziet steeds meer telers buiten de veiling om gaan verkopen. Toch blijven wij ons onderscheiden door kwaliteit."



Toekomst van appelen en peren
Volgens Sven is het totaal niet te voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren. "Voor peren verwacht ik niet zo snel problemen. We dachten dit jaar te veel peren te hebben, maar dat blijkt dus nu weer van niet. Ze zijn allemaal weg." Voor appelen ziet hij het somberder in. "We moeten daar niet te veel meer van telen en ons meer op de binnenlandse markt richten of nieuwe markten. Maar dan moeten we ons meer gaan onderscheiden op kwaliteit. Qua export moeten we het niet meer hebben van het Oostblok. Daar is Polen al heel actief. Momenteel is Polen zelfs in België aan het inkopen. Ze geven tot 25 cent per kilo. Ze zetten met name in op Red Prince en die zijn populair in India. Ook peren hebben Polen hier veel ingekocht. Ik begrijp wel dat bepaalde telers willen verdienen, maar als we op langere termijn kijken, kan Polen zo de handel van ons overnemen. Daar moeten we echt voor oppassen."



Huidige markt

"De huidige situatie is voor peren positief. Er is weinig volume en exporteurs moeten bijkopen op de veiling. Niemand had verwacht dat de markt na nieuwjaar zo aan zou trekken. We waren we bang dat we aan het einde van het seizoen net als vorig jaar, moesten gaan ruimen, dus we hebben hard doorgewerkt. Bij appelen zit de prijs weer wat in de lift voor de goede kwaliteit. Maar toch houden telers niet veel over om de kosten te dekken." Hij merkt op dat veel telers het moeilijk hebben. "Er zijn er al een paar weggevallen en je hoort in de wandelgangen dat er meer moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Er staat misschien nog wel wat te gebeuren. Of er moet nu een topseizoen volgen natuurlijk."



Het nieuwe seizoen ziet hij rooskleurig tegemoet. "Het hangt er vandaag de dag goed bij. Maar er kan nog veel komen. We moeten het afwachten. Je hoort op veel plaatsen dat er minder volume gaat komen. En je weet wat ze zeggen: als een seizoen duur eindigt, begint hij ook duur. Ik heb er in ieder geval een goed gevoel over."

Voor meer informatie:
Gerrits Fruit
Hasseltsesteenweg 131
3720 Kortessem
+32 11 37 60 17
+32 11 37 60 17
info@gerritsfruit.com
www.gerritsfruit.com