Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Urs Luder, GKE: "Greenstar blijft tenminste natuurlijk wit"

"Niet-bruinende appel? Wij hebben hem al 10 jaar!"

Tholen - Dit jaar kwam de Arctic Apple, die bekend staat om haar niet-bruinende eigenschap, vaak in beeld. Sinds februari is het toegestaan om deze ggo-appel in de VS te telen. Het feit dat de appel niet verkleurt, lijkt een nieuwtje, maar volgens Urs Luder, CEO van Greenstar Kanzi Europe, is dat totaal niet het geval. "Wij hebben al tien jaar de Greenstar appel. En deze is niet genetisch gemodificeerd, maar het vruchtvlees blijft gewoon van nature wit."



Waarom ggo?
Zijn standpunt is stellig. "Waarom zouden we ggo-appelen introduceren, die niet bruinen na het snijden, terwijl we al appelen hebben die deze eigenschap al hebben? We vonden dat we dit moesten communiceren, want na de introductie van de Arctic vroeg men zelfs in bepaalde markten of de Greenstar ook genetisch gemodificeerd was. Dat is absoluut niet het geval. Eén van de belangrijkste kenmerken van de Greenstar is dat het vruchtvlees 24 tot 48 uur na het snijden perfect wit blijft. Dat is onze troef en het maakt dat veel consumenten en chefs een voorkeur hebben voor deze variëteit. De Greenstar kan bijvoorbeeld worden gebruikt als snack in de lunchbox. De appel kan dan thuis al worden voorgesneden. Ook chef-koks gebruiken Greenstar graag voor verse fruitsalades, garnituur en ter decoratie."

GKE is wereldwijd teler en leverancier van Greenstar. Urs: "Het ras is een natuurlijke kruising tussen Granny Smith en Delbar Estival. De juiste eigenschappen van de 'ouders' geven Greenstar een hoog vitamine-C gehalte. Dat is de belangrijkste reden waarom het vruchtvlees niet verkleurt. Het is allemaal natuurlijk, een gift van moeder natuur", aldus Urs. "Het is daarnaast een smakelijke, zoete en zeer sappige appel: een echte dorstlesser. Niet alleen geschikt voor snijderijen maar ook voor de verse consumptie."



Conventioneel en bio

Greenstar wordt geproduceerd door conventionele en biologische telers in Europa in landen als België, Nederland, Duitsland, Italië, Zwitserland, Australië en de VS. De appel wordt geleverd aan het hogere segment voor industrie en verkocht in supermarkten of bij groenteboeren. "Greenstar is een nicheproduct en met name bekend bij insiders. Voor de boycot ging er veel van deze variëteit naar Rusland. In de landen waar de appelen geproduceerd worden, worden ze ook vaak geconsumeerd. Behalve in België, daar wordt het grootste volume geëxporteerd."

Niche, maar groeiend
Greenstar heeft in Europa een areaal van zo'n 200 hectare. In Australië ligt dat rond de 60 hectare en sinds dit jaar wordt hij ook in Amerika geteeld. "Het is een echte nichemarkt, maar de productie stijgt nog steeds", aldus Luder. "In de toekomst verwachten we ook een stijgende vraag vanuit de versmarkt. In bepaalde landen worden ook bio-Greenstar geteeld. Dat aandeel is nog relatief klein, maar we zien een groeiende interesse. Ook voor de teler is het een topappel om te produceren. Greenstar geeft een groot volume en is relatief makkelijk om te telen."

Voor meer informatie:
Urs T. Luder
GKE NV
Tongersesteenweg 152
B- 3800 Sint-Truiden
Tel: +32 116 706 11
Fax: +32 116 727 76
www.kanziapple.com