Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fernando Dupuis, Exsa Europe:

"Chileense en Zuid-Afrikaanse export steenfruit in de lift"

Tholen - Aan steenfruit dit jaar geen gebrek. Vanuit Chili werden dit seizoen meer dan 33% nectarines geëxporteerd en ook werden er meer pruimen naar Europa gestuurd. Tot week 50 steeg de Zuid-Afrikaanse export van nectarines en perziken naar Europa met respectievelijk 24 en 20% in vergelijking met een seizoen eerder. "Op het moment dat Chili op de markt kwam, werd de markt overvoerd", blikt sales manager Fernando Dupuis van Exsa Europe, terug.



Hij vertelt dat de export van Zuid-Afrikaans steenfruit dit jaar 13 miljoen dozen bedraagt (50% hiervan gaat naar Europa), tegenover 11 miljoen vorig jaar. De Chileense export steeg van 20 miljoen dozen in 2014 naar 30/32 miljoen dozen in 2015. "Voor bepaalde variëteiten zorgde dit voor prijsdruk, al waren de prijzen voor rode en zwarte pruimen nog steeds goed."

Meer grote en kleine maten
Kwalitatief verloopt het steenfruitseizoen volgens Fernando tevredenstellend, zowel vanuit Chili als Zuid-Afrika. "Opvallend is dat er meer 'extreme' maatsorteringen zijn met tal van kleine of grote maten, terwijl Europa juist de voorkeur geeft aan de middelsortering. Normaal gesproken gaan de grote maten naar Rusland, maar de Russische boycot heeft gevolgen voor de Europese re-export. Ook Chileense exporteurs leveren niet veel aan Rusland en dat is een direct gevolg van de gehanteerde betalingscondities."



Fernando stelt vast dat na het seizoen vorig jaar, waarin niet altijd de gewenste brix-niveaus werden gehaald door de vroege oogst, wat leidde tot de nodige afkeur, dit jaar is gewacht tot het steenfruit de juiste suikerniveaus haalden. In sommige gevallen werd het fruit bewaard bij hogere temperaturen om tot een betere zachtheid en kleur te komen, zoals je ook bij mango's en avocado's ziet."

Voor Exsa Europe is Nederland de belangrijkste markt voor steenfruit met een aandeel van 60-70%. Andere belangrijke markten zijn Duitsland en België en de rest wordt geëxporteerd naar Scandinavië, Spanje of Italië. Volgens Fernando kent Europa een hoge steenfruitconsumptie. "Spanje, Frankrijk en Italië zijn grote producenten. Consumenten verwachten jaarrond steenfruit en daarom voorzien we een goede toekomst voor deze sector."



Voor meer informatie:
Fernando Dupuis
EXSA Europe B.V.
Tel: +31-887350008
fernando.dupuis@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com