Geen operationele activiteiten bij Univeg Brussel

België: één dag staken kost 878 miljoen euro

Tholen - België ligt vandaag 24 uur stil door de nationale stakingsdag. Maar die vakbondsactie heeft een prijs: uit berekeningen van de ondernemersorganisatie Unizo blijkt dat een stakingsdag het land tot 878 miljoen euro kan kosten. Er rijden geen treinen en nauwelijks bussen. In de havens en veel bedrijven ligt het werk stil en er is geen vliegverkeer. Deze staking raakt het land veel harder dan de afgelopen drie maandagen, toen er regionale stakingen waren.

Bart de Wever, leider van de grootste regeringspartij N-VA zegt dat de economie kapot wordt gestaakt. Hij noemt het een politieke staking, bedoeld om de regering ten val te brengen.

Geen hinder?

Een grote meerderheid van de bedrijven in Vlaanderen en Brussel ondervindt voorlopig geen hinder van de nationale staking. Dat blijkt uit een rondvraag van Voka bij meer dan 1000 bedrijven. In 77% van de bedrijven zijn alle medewerkers aan de slag. Ruim 7 op de 10 bedrijven zijn vanmorgen ook zonder problemen bereikbaar. De impact is het meest voelbaar bij grote ondernemingen.

Univeg

Het is niet precies duidelijk wat de invloed is bij leveringen van importeurs. Over het algemeen hebben ze er rekening mee gehouden en gaan de dagelijkse activiteiten gewoon door. In het Europees Centrum te Brussel is bijna iedereen open. "Univeg daarentegen voorziet in een beperkte operationele activiteit, om de continuïteit de komende dagen te kunnen garanderen." Patrick Verdurmen, Corporate HR-manager van Univeg vertelt: "Wij hebben onze planning aangepast aan de vraag van onze klant, de retailers. Die hebben namelijk ook een aangepaste planning. In die zin volgen wij onze klanten en is er vandaag geen operationele activiteit. De leveringen over het ganse land zijn aangepast." Heeft het dan verder geen impact? "We hebben natuurlijk wel wat schade maar het is vooraf zo ingeschat. Morgen worden alle activiteiten weer herpakt."

Scheepvaart
Het scheepvaartverkeer in België ondervindt hinder door de algemene staking, die de Belgische vakbonden voor maandag hebben afgekondigd. Commerciële scheepvaart op de Westerschelde naar de haven van Antwerpen en van en naar Gent is nog wel mogelijk. Maar schepen mogen alleen de Schelde opvaren als ze zeker zijn dat ze in de Vlaamse havens kunnen aanmeren. De haven van Rotterdam zal niet snel profiteren van de stakingen.

Verkeer
Er is op verschillende wegen verkeershinder. Verschillende lokale stakersposten zorgen voor een moeilijke doorgang, onder meer aan de havens van Gent en Antwerpen en aan het UZ Gasthuisberg in Leuven. Op de snelwegen is het al de hele dag bijzonder rustig. Klik hier van een overzicht van plaatsen met verkeershinder.

Beloning voor mensen die werken
Unizo wil maandag ook een positief signaal geven en de mensen belonen, die willen werken. Daarom stuurt Unizo een friet- en wafelkraam en een massagebus naar 4 bedrijven, verspreid over Vlaanderen. De ondernemersorganisatie trakteert er zowel de werknaarstige werknemers als hun werkgever. Die bedrijven staan symbool voor alle bedrijven en hun werknemers die maandag aan de slag zijn, hoewel het omwille van blokkades of mobiliteitsproblemen niet altijd een evidentie is.

Live verslag
Dewereldmorgen.be geeft regelmatig live updates over de staking. Klik hier voor de huidige situatie.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.