China FVF

Polen zoekt toegang tot Chinese appelmarkt

Tijdens de China Fruit and Vegetable Fair vorige week lanceerde Europa een campagne om toegang te krijgen tot de Chinese markt met appelen. Een week eerder presenteerde Europa hun appelen op de WOP in Dubai.

Konrad Zawadzki van de Association of Polish Fruit and Vegetables Distributors, "Fruit Union" zegt dat het project de tweekleurige appelen uit Europa promoot. "Het project is voor 80% gefinancierd door de EU en de Poolse telers- en exporteurs-verenigingen. Rassen van over heel Europa zullen gepromoot worden."


Pawel Zalewski en Konrad Zawadzki op de China FVF.

"We proberen niet te concurreren met de Chinese appelen. De rassen die we aanbieden, zijn heel anders dan de binnenlandse appelen. En we missen het voordeel om buiten het binnenlands seizoen de appelen beschikbaar te hebben, zoals Nieuw-Zeeland dat wel heeft." Op dit moment heeft Polen nog geen toegang tot de Chinese markt. Zawadzki hoopt volgend jaar te mogen exporteren.

"Exporteren naar Aziƫ bestaat vooral uit relaties opbouwen en mensen leren kennen. Andere Europese landen mogen al appelen exporteren, zoals Frankrijk en Tsjechiƫ. De kwaliteitsprotocollen, zoals Global GAP, zijn in Europa gelijk. Dus ik hoop dat we snel kunnen volgen."

In de komende jaren hoopt hij dat de export naar China kan groeien naar rond de 30% van de Poolse appelen. "Idared is ons belangrijkste ras. Het ras is onbekend in China, dus er is nog werk aan de winkel."

Het programma begon twee jaar geleden, dus voor de Russische boycot. "We wisten toen al dat we moesten zoeken naar nieuwe markten en net als anderen wilden we naar China. We mogen al exporteren naar Canada, het Midden-Oosten en India."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven