Andalusië: grootste leverancier ter wereld van cherimoya's

In Andalusië teelt men momenteel jaarlijks circa 40.000 ton cherimoya's op een areaal van 3.000 hectare. De omzet die hiermee behaald wordt, bedraagt bijna 48 miljoen euro, meldt website agronoticias.es. De hoofdteeltgebieden zijn de provincies Granada en Málaga.

Wat betreft de consumptie zouden cherimoya's bij vier op de tien Spanjaarden onbekend zijn, aldus Elena Víboras, de minister van Landbouw van de regio. De jaarlijkse consumptie per hoofd van de bevolking bereikt nog niet eens 1 kg. In Andalusië ligt de hoeveelheid echter al hoger: op 2 kg per persoon. "De Andalusische bedrijven hebben veel te doen om cherimoya's bekender te maken op de nationale en Europese markten en om hogere inkomsten te genereren", aldus Víboras.

Hoewel cherimoya's lekker smaken en zeer gezond zijn, is hun areaal sinds midden jaren '90 continue afgenomen. Dit onder meer omdat het rendement voor de telers steeds kleiner geworden is door hoge productiekosten en lage opbrengsten. Tussen 85 en 90 procent van de oogst wordt op de Spaanse binnenlandse markt verkocht. De rest wordt geëxporteerd. De belangrijkste afnemers zijn daarbij Portugal, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven