Francesco Sorace

"Nieuwe handelsvoorschriften belemmeren kiwi-export"

In oktober 2014 werd een ministerieel besluit ondertekend dat de handels-voorschriften in de artikelen II, III, IV, V en VI van het Interprofessioneel Akkoord 2014/15 verplicht maakt op het gehele nationale grondgebied (d.w.z. erga omnes). Niet iedereen is daar echter gelukkig mee.

Francesco Sorace (op de foto), directeur van OP Monte, denkt zelfs dat "het betekent dat we onze parameters opleggen aan andere landen. Veel stipulaties druisen in tegen de voorkeuren van onze overzeese klanten. Dat moeten we niet willen. Ook denk hij dat de overeenkomst zoals hij nu op tafel ligt voor veel producenten ongunstig is wat betreft de beoogde datum voor de start van de verkoop. Nu betekent het dat we landen die zich op meer dan 45 dagen afstand bevinden, niet kunnen beleveren."

Sorace vervolgt: "Dat betekent weer dat we te maken krijgen met de negatieve gevolgen van een ongelijke markt en in tijden van crisis natuurlijk helemaal."

Nieuwe markten voor de Italiaanse kiwi's
De meest interessante afzetmarkten voor OP Monte zijn de Aziatische landen, die hoge kwaliteitseisen hebben "die maar weinig landen kunnen garanderen."

De meest winstgevende kiwisoort op dit moment is de gouden Sorelli. "Dit is het het tweede jaar dat we deze soort verkopen en de exploitanten zijn steeds meer geïnteresseerd. Ons doel is om het label sterker te maken op de markt, geholpen door het feit dat het de eerste gouden kiwi is, die beschikbaar is voor het seizoen."

In de afgelopen jaren is de productie voornamelijk geëxporteerd naar de Arabische landen en Azië. Ooit waren de Baltische republieken, Rusland, Oekraïne en Letland de belangrijkste landen.

De belangrijkste concurrent is Griekenland: "omdat we niet meer kunnen exporteren naar Rusland, wordt nu de Europese markt overspoeld, hetgeen uiteraard leidt tot lagere prijzen," concludeert Sorace.


Contact:
Francesco Sorace - director
OP Monte Soc. Coop.
c.da Fegotto, 15
89024 Polistena (RC)
Tel.: +39 (0)966 940632
Fax: +39 (0)966 940712
Email: francesco@opmonte.it
Web: www.opmonte.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven