Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luis Contreras, Special Fruit:

"Veel verschillen in kwaliteit drukken blauwe bessenprijzen"

Tholen - Er komt momenteel veel extra volume op de blauwe bessenmarkt. "Als gevolg van het extra aanbod op de markt en de grote uiteenlopende kwaliteiten van product zien we dat de prijzen gedaald zijn momenteel", zo vertelt Luis Contreras van Special Fruit.

"De markt ervaart namelijk een toename van het volume uit Marokko vanwege de piekweken van de oogst", zo gaat hij verder. "Toch loopt het seizoen ten opzichte van 2023 naar verwachting ten einde. Ondertussen oogsten de Spaanse telers hun midden seizoenvariëteiten ook en verwachten zij toe te werken naar een vlakkere piek in week 20 à 21 vergeleken met voorgaande jaren. Portugal is al even bezig met de oogst uit het zuiden, maar binnenkort zal ook het noorden meer volume toevoegen aan de markt. Er komt dus langzamerhand meer en meer aanbod, wat, naast de verschillende kwaliteiten, de prijs drukt."

"Wij zullen zelf nog ongeveer tot eind mei blauwe bessen uit Marokko blijven ontvangen, maar dit kunnen we eventueel verlengen met fruit uit het Marokkaanse Fez met haar herfst variëteiten Top Shelf en Blue Ribbon. Uit Spanje verwachten wij zelf half juni blauwe bessen te kunnen gaan verkopen. Daarnaast lijkt in tegenstelling tot vorig seizoen alles erop dat het fruit in Europa vroeger komt dan verwacht. Lokaal fruit uit België, Nederland en Duitsland zal naar verwachting vanaf week 24 beginnen, terwijl Servië en Roemenië de eerste oogsten tegen eind mei overwegen."

De handelaar geeft echter aan dat hier nog wel enkele mitsen en maren om de hoek komen kijken. "We moeten voorzichtig zijn gezien de weersomstandigheden. Hoewel sommige telers optimistisch zijn over 20% extra volume in de oogst van het huidige seizoen, hebben we enkele meldingen ontvangen met schade aan bloemen en gevormde bessen als gevolg van lage temperaturen, vorst en hagel. We moeten dus voorzichtig zijn met het inschatten van het volume en ons bewust zijn van de veranderingen in het klimaat. Toch ziet het ernaar uit dat we wel aan mooie volumes kunnen komen gedurende de zomer, maar waakzaamheid is altijd goed", besluit Luis.

Voor meer informatie:
Luis Contreras
Special Fruit
Europastraat 36
2321 Meer, België
+32 33 17 06 60
[email protected]
www.specialfruit.be