Chili: Wordt de kersenmarkt overspoeld?

Nadat de Chileense kersensector in 2013 werd getroffen door de zwaarste vorst in 50 jaar, is de sector nu toe aan herstel. Momenteel overtreffen de productie-verwachtingen de meest optimistische scenario's. Het Bestuur van de Kersensector van de Chileense Fruitexport Associatie AG (ASOEX) raamt dat de kersenproductie in 2014-2015 zal oplopen tot 100.000 ton.

"Dit jaar wordt een zeer goede oogst verwacht. Jammer genoeg zal de oogst een kortere tijdspanne innemen dan gewoonlijk omdat telers, door de vorst in eerdere jaren, geen Dormex, een product dat de oogsttijd verlengt, hebben gebruikt", zegt Christian Silva, van Cherry Traders. Dormex is een groeiregulator die wordt gebruikt op druiven, kiwi's, en peren- en kersenbomen. Dormex stopt de winterslaap en stimuleert het ontspruiten van knoppen en / of de bloeiperiode. Telers gebruiken Dormex gewoonlijk op de helft van de plantage om verschillende oogsttijden mogelijk te maken. De bomen waar het product op is aangebracht zullen eerder in het jaar tot bloei komen, gewoonlijk in de tweede week van september, normaliter de meest risicovolle periode voor vrieskou in Chili. "Niemand kan de effecten van het niet gebruiken van Dormex voorspellen op de oogstpiek tussen 6 en 21 december", zegt Silva.

Een concentratie van de productie kan leiden tot logistieke problemen , zoals een tekort aan arbeidskrachten en een overvolle opslag. "Mensen in de sector voorspellen een oogst van 100.000 ton, maar er is genoeg fruit om 150.000 ton te halen. De grote vraag is, hoeveel hiervan kan op tijd worden geoogst en geëxporteerd", legt Silva uit.

Wat zal er gebeuren met de kersenprijs mocht het zo zijn dat de markt gedurende een korte tijd wordt 'overspoeld' met kersen uit Chili? Zal er genoeg vraag naar zijn? Dit zijn een aantal van de vragen die opkomen tijdens de voorbereidingen op deze historische kersencampagne.


 Voor meer informatie: Cristian Silva
CHERRY TRADERS
cristianf.silva@cherrytraders.clPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.