grootste Europese Urban Farming project op De Schilde

Kas van 1.200 meter op dak in Den Haag

In Den Haag komt het grootste Urban Farming project van Europa: UF De Schilde. Op de voormalige Philips-fabriek aan de televisiestraat, nog ontworpen door de opa van Rem Koolhaas, komt een meerlaags urban-farming centrum.

Urban Farmers is begonnen met de ontwikkeling van UF De Schilde in oktober 2013, nadat het als één van de winnaars van de door de gemeente Den Haag uitgeschreven business-challenge Stadslandbouw Den Haag het dak van De Schilde ter beschikking kreeg. Deze wedstrijd is door de gemeente uitgeschreven met als doel dit markante gebouw stapsgewijs gevuld te krijgen met ondernemingen die zich bezig houden met stedelijke voedselproductie. Sindsdien heeft UF het Amsterdamse architectenbureau Space8Matter en enkele andere Nederlandse bedrijven uit de (tuin)bouwsector in de arm genomen om tot een passend en realistisch ontwerp te komen.Met een totale investering van <2.6 miljoen, zal UF De Schilde de grootste commerciële stedelijke voedselproductievoorziening van Europa worden. Met een kas van 1.200 m2 op het dak, waarin exclusieve groenten worden geteeld, een indoor visboerderij von 300 m: en een high-tech teeltfaciliteit van 250 m: waarin gebruik wordt gemaakt von hydroponics en LED-verlichting. Diverse investeerders, zowel van publieke als van private aard, hebben zich al aan het project gecommitteerd en de verwachting is dat in januari 2015 de financiering volledig rond zal zijn.

Vanaf het begin heeft UF koplopers van de in en om her Westland geconcentreerde tuinbouwindustrie, zoals Certhon, Koppen BC, Priva en Rijk Zwaan, moor ook Philips aan zich weten te binden. mede dankzij de kennis van Deloitte over de lokale ondernemersomstandigheden weet UF dit nieuwe uithangbord voor zowel het Westlandse tuinbouwcluster als de Nederlandse tuinbouwindustrie tot stand te brengen.Ook de gemeente Den Haag heeft, met procedurele ondersteuning, als intermediair bij de totstandkoming van de huurovereenkomst en door klaar te staan en waar nodig te helpen, UrbanFarmers geholpen om tot dit innovatieve stedelijke project te komen.Mark Durno – mark@urbanfarmers.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven