80% van aanvoer komkommers bij BelOrta is Nederlands

"Hoogtepunt in komkommeropleving was 1,12"

Tholen - Het is alweer zo'n drie weken geleden dat komkommertelers die bij BelOrta aanvoerden goed geld kregen voor hun product. Dit had te maken met het feit dat Spanje later aanleverde, er veel supermarktacties in Duitsland waren en België en Nederland al aan het einde van het seizoen zaten. De grote piek was op 10 oktober, waar voor 400 gram een bedrag van 1,12 werd neergeteld.

Hoogtepunt

De komkommerprijzen zijn ondertussen weer gedaald naar te lage waarden voor de tijd van het jaar. Jo Lambrecht en Jos van Dessel van BelOrta vertellen het verhaal van de komkommeropleving. Jo: "Begin september werd er voor de 400 gram nog pakweg 37 cent betaald. Rond 10 september daalde de prijs naar 25 cent en 22 september was hij zelfs 20 cent. Daarna kroop de prijs in een goeie drie weken tijd omhoog en piekte op 10 oktober tot 1,12. Dat was het hoogtepunt."

Jos van Dessel legt uit: "Er waren een heleboel acties in de Duitse supermarkten. Niet bij eentje maar bij alle grote jongens. Normaal gezien werden die al deels bevoorraad door Spanje, maar de productie daar liet een paar weken op zich wachten. Duitse retailers hadden komkommers nodig, dus ze hebben toen Nederland en België gewoon 'leeggezogen'. Er waren door Nederlandse coöperaties al pakketten afgeleverd op basis van een prijs van enkele tientallen centen, maar toen waren er nog steeds tekorten. Iedereen moest bijspringen en was blij om 80 cent, 90 cent en zelfs meer dan een euro te ontvangen. De telers die aan BelOrta leverden hebben daar echt voordeel uitgehaald, de telers die in Nederland aanleverden hebben er niets aan gehad." Jo Lambrecht: "Afgelopen marktdagen lagen de prijzen voor hoofdmaten terug een heel stuk lager. Hier en daar duiken ook de eerste Spaanse komkommers op bij de retailers."

Meer pieken
Ongeveer 80% van de komkommers van BelOrta komt uit Nederland en dat aandeel groeit nog steeds. Jos vertelt dat het komkommerseizoen wel meer pieken heeft gekend. "Maar niet zo extreem als die van 10 oktober. Als er prijsstijgingen waren ging het bijvoorbeeld om 20 cent. In Nederland zie je dat minder, dat wordt meestal redelijk afgevlakt door bemiddeling voor langere termijn."

Voor meer informatie:
Veiling BelOrta
Mechelse Steenweg 120
2860 St-Kat-Waver
T +32(0)15 565 311
M+32(0)496 180 604
www.belorta.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven