Appelmarkt lijdt onder overproductie en prijsdruk

In Europa is er momenteel sprake van enorm prijsverval bij appelen. Agrarische economen van het internationale netwerk agri benchmark Horticulture hebben tijdens hun tweede conferentie in september in Noord-Italiƫ uitgebreid over de situatie gediscussieerd, meldt de Duitse website Proplanta.de.

Terwijl Italiaanse appeltelers in de afgelopen jaren normaal gesproken kiloprijzen tussen de 35 en 45 cent konden behalen, behaalden ze dit jaar in september slechts 13 cent per kilo voor Gala-appelen en 28 cent per kilo voor Golden Delicious appelen. Deelnemers uit Duitsland meldden eveneens dramatisch dalende telersprijzen voor appelen, al ligt het prijsniveau hier nog wel iets hoger.

De oorzaak voor het prijsverval is vooral de sterk gestegen productie in Europa, die groeide van 11 miljoen ton naar actueel circa 12 miljoen ton. Bovendien is de situatie verscherpt door de importstop van Rusland, die met name telers in Polen direct treft. Normaal gesproken exporteert Polen jaarlijks circa 700.000 ton appelen naar Rusland, waarvoor nu nieuwe markten gezocht worden.

Het doel van de conferentie van het jonge netwerk was dit jaar om productie-systemen, -methodes en -kosten voor de teelt van appelen, tomaten en wijndruiven te vergelijken en invloedsfactoren voor veranderingen in het tijdverloop te identificeren.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven