"Weinig banen zijn zo leuk als citrusbomenteler"

Carmine Constantino geniet van het kweken van planten. De eigenaar van kassen in Calabrië kweekt citrusbomen en vertelt over de kassencomplexen in Zuid-Italië. De kweekkas is in 1980 opgericht.

Carmine vertelt: "Weinig banen zijn zo leuk als citrusbomenkweker. Het voelt als het leveren van baby's. Bijna alle kwekerijen van Zuid-Italië staan in Sicilië, maar deze staat in Calabrië. Mijn vader had hier contacten en we vonden de perfecte omgeving in de Sibarische vlakte."

Carmine Costantino en zijn zoon Bartolo.

Carmine vervolgt: "Vroeger hadden we slechts een paar verschillende rassen. Nu hebben we meer dan dertig verschillende rassen. We kunnen eindelijk de strijd aan met landen, zoals Spanje. We kiezen de juiste rassen, namelijk zij die eenvoudig door ons worden verkocht. We hebben de sector vernieuwd met behulp van wetenschapper Francesco Perri. We hebben nieuw materiaal gemaakt en natuurlijk de nieuwe rassen."


Francesco Perri en Carmine Costantino.

De kas levert vooral citrusfruit. Andere producten, zoals olijven en fruitbomen, zijn in de minderheid. 100.000 planten worden jaarlijkse gekweekt in de kas van tien hectares. 


Onderstammen.

De onderstammen zijn belangrijk voor de toekomst van de planten. Ongeveer twaalf verschillende onderstammen zorgen voor verschillende rassen. Een ander veel voorkomende kenmerk is dat de onderstammen resistent zijn tegen het veel gebruikte CTV.


C-22 (Bitters) met onderstam uit Californië. Het gewas vertraagt ​​de ontwikkeling van bladeren en is tolerant voor CTV en kalkhoudende grond.

De kwekerij specialiseert zich in de verschillende fasen van de planten. In het voorjaar zaaien de medewerkers. Na een paar maanden, bij de komst van de eerste bladeren, verplaatsen de medewerkers de planten in potten. Twee jaar groeien de planten in de potten. Een jaar na het enten planten de medewerkers de gewassen op de velden.


Citrusbomen, klaar voor planting in 2015.

Francesco voegt toe: "Het beroep van kweker vraagt om unieke vaardigheden. Die kan iemand niet leren. We hebben een gekwalificeerd team nodig, met goede technici en personeelsleden."

Carmine gaat verder: "Ik wil vooral de gezondheid en variatie van onze planten benadrukken. Dat garanderen we. De kwekerij wordt scherp gecontroleerd door onze medewerkers." 

"De kwekers worden voorzien van gecontroleerd materiaal. Gecontroleerd door de juiste autoriteiten", aldus Carmine.
Bomen, klaar voor verkoop.


Van links naar rechts: Bartolo Costantino, Laura Torchia, Maria Carmela Amatore en Carmine Costantino.


Voor meer informatie:
Carmine Costantino Azienda Vivaistica
Ctr. Carlo Curti, 87064 Corigliano Calabro
Telefoon: (+39) 098380189
E-mail: bartolocostantino@libero.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven