Door oranje mais minder vitamine A-tekort in Sub-Saharisch Afrika

Net voor World Food Day werd vastgesteld dat de 'oranje' vitamine A uit maïs de vitamine A-opslag in het lichaam verhoogt. Deze studie is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition (http://goo.gl/AwrAkl. Deze maïs werd traditioneel geteeld (niet-gmo) om het niveau van beta-caroteen te verhogen. Dit is een natuurlijk voorkomend onderdeel in een plant, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. 


Een gebrek aan vitamine A veroorzaakt jaarlijks 500.000 blinde kinderen en een verhoogd risico op overlijden door ziekten (bijv. diarree bij kinderen). Het tekort komt op grote schaal voor in Sub-Saharisch Afrika. Goede bronnen voor vitamine A zijn sinaasappels, donkere bladgroenten of vlees. Deze voedingsmiddelen zijn niet altijd beschikbaar of te duur. In veel Afrikaanse landen eten mensen enkel de basisvoedingsmiddelen die geen beta-caroteen bevatten, zoals witte maïs. Het overschakelen naar oranje maïs kan bevolkingsgroepen helpen om tot de helft van hun dagelijkse behoefte aan vitamine binnen te krijgen. 

Om dit te testen, werden in Zambia drie groepen gemaakt die ofwel witte maïs, ofwel oranje maïs, ofwel een vitamine A-supplement krijgen. Na drie maanden was er enkel bij de groep die witte maïs at geen verandering zichtbaar, terwijl bij de andere twee groepen de lichaamsopslag van vitamine A was verbeterd.

Door de regeringen en Harvestplus wordt maïs verstrekt aan meer dan 10.000 agrarische huishoudens. Het doel is om 100.000 boeren te bereiken in 2015. Daarnaast hebben deze maïsrassen een hoge opbrengst, zijn ze ziekte- en virusresistent en kunnen ze tegen droogte. 

De Zambiaanse regering heeft biologische verrijking officieel erkend in het strategisch voedingsplan voor 2011-2015. Volgens Musonda Mofu, waarnemend directeur van de nationale commissie voor voedings- en levensmiddelen in Zambia, blijft vitamine A-tekort in Zambia een probleem. Oranje maïs kan vooral vrouwen en kinderen helpen om aan de dagelijkse behoefte te komen."

HarvestPlus en haar partners hebben meer nieuwe gewassen ontwikkeld en verspreid om te voorzien in de nodige vitaminen en mineralen. Dit zijn onder andere de vitamine A-rijke cassave (Democratische Republiek Congo en Nigeria), de zoete aardappel (geheel Sub-Saharisch Afrika) en ijzer bevattende bonen (Democratische Republiek Congo, Rwanda, Uganda). Tarwe en rijst die zink bevatten en ijzer bevattende parelgierst zijn gericht op Zuid-Azië. 
 

Voor meer informatie:
Vidushi Sinha
HarvestPlus
Washington DC
v.s.vidushi@cgiar.org
Tel: +1 703-505-7438

Eliab Simpungwe
HarvestPlus
Zambia
e.simpungwe@cgiar.org
Tel: +260974214152

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.