Focus op export voor Italiaanse kiwi's

In Verona werden onlangs de CSO verwachtingen voor het kiwiseizoen gepresenteerd. Elisa Macchi, directeur van CSO, kondigde aan dat het seizoen veel overeenkomsten met vorig jaar zal hebben. Op regionaal niveau zijn er wel verschillen. Daarnaast moet de focus op de export liggen. De binnenlandse consumptie is laag."Italië wordt verdeeld in twee delen. De productie in het noorden zal goed zijn met uitzondering voor Verona waar het weer de oogst vermindert. In totaal verwachten we een volume van 437.000 ton: 2% meer dan in 2013."

Voor de regio's zijn de ramingen van de arealen als volgt: Lazio blijft nagenoeg gelijk (-1%) op 7279 ha. Veneto laat een aanzienlijke daling zien van 7% naar 3567 ha. Het areaal in Emilia Romagna daalt met 5% naar 3759 ha en Piedmont ziet het areaal met 4% dalen naar 4823 ha.


De opbrengst gaat in veel regio's omhoog: Piedmont +16%, Verona +3%, Treviso +15-20%, Emilia Romagna +16%, Friuli +20%, Calabrie +15%. Allen Lazio en Campania geven negatieve signalen af. Daarmee is Italië wederom een belangrijke producten van kiwi's op het noordelijk halfrond.

Italië: ramingen 2014 (Klik hier voor een vergroting)


Voor de export is Griekenland een belangrijke concurrent. Griekenland verwacht 32% meer volume te leveren dan in 2013. "We moeten niet denken dat Griekenland alleen naar Oost-Europa exporteert. De Griekse kiwi's bereiken ook de Duitse en andere markten in Noord-Europa. Daarnaast zal het land kijken naar andere markten als gevolg van de Russische boycot."

De totale productie op het noordelijk halfrond komt uit op 665.600 ton kiwi's, een toename van 6%. Op landen niveau zijn de veranderingen: Italië +3%, Frankrijk +7%, Portugal -25%, Spanje +12%, Griekenland +32%, Californië -10% en Zuid-Korea -15%.

De prijzen zullen naar verwachting goed zijn en er worden weinig problemen verwacht. "Desondanks moeten we de export vergroten. De focus moet naar meer exportmarkten en hogere kwaliteitseisen."

Italië: export naar Noord-Amerika (ton) (Klik hier voor een vergroting)


De kiwi-export naar Noord-Amerika groeit. De VS neemt 5% meer kiwi's af, voor Canada is dat 4%. Andere groeimarkten zijn Brazilië (+19%) en het Verre Oosten (+50%).

Italië: export naar Verre Oosten (ton) (Klik hier voor een vergroting)


"Hoewel China wereldwijd de grootse kiwiproducent is, vraagt een deel van de consumenten naar de Europese producten met een betere kwaliteit." De export is mede belangrijk omdat de consumptie in Italië laag is.

Klik hier voor een vergroting.


Volgens data van CSO nemen kiwi's 3,2% van de Italiaanse fruitconsumptie in.


V.l.n.r.: Claudio Valente, Elisa Macchi, Lorenzo Tosi en Fausto Bertaiola.


V.l.n.r.: Lorenzo Tosi en Fausto Bertaiola.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.