Poolse fruitexporteurs focussen op het Verre Oosten en Midden-Oosten

De Russische importstop heeft het moeilijke gemaakt voor Poolse appelexporteurs. Elpa Fruit, een van deze exporteurs, bekijkt hoe het de situatie kan verbeteren door een deel van het fruit dat bestemd was voor de Russische markt om te leiden naar het Verre Oosten.
 
"Het wordt een moeilijk jaar met veel uitdagingen," zei Michal Grodzki, de manager van Elpa Fruit. "Het zal heel moeilijk worden voor de Poolse telers die hun appels aan Rusland leveren en ik ben vooral bang dat de kleinere telers failliet zullen raken." Normaal gesproken gaat ongeveer 60 tot 70 procent van de Poolse appelen naar Rusland en Wit-Rusland. Een groot deel van de oogst moet nu ergens anders heen. De binnenlandse markt bedraagt slechts vijf procent van de productie, dus het is niet waarschijnlijk dat het in Polen zelf kan worden opgevangen. West-Europa heeft veel eigen fruit, dus ook dit is geen realistische optie. Het Verre Oosten, het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn dat wel. 

"De meeste Poolse bedrijven zullen zich richten op markten waar ze al aan hebben geleverd," zei Grodzki. "Je bent altijd op zoek naar nieuwe markten, maar er is naar Nederland, Frankrijk, Italië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Tunesië en Scandinavië al rond de 20% geëxporteerd." 
 

Servië, Roemenië, Koeweit, India en China zijn allemaal voorbeelden van nieuwe markten, maar het is moeilijk om nieuwe exportcontacten op te bouwen. De meeste exporteurs zullen zich richten op het Midden-Oosten.


Grodzki: "Op dit moment zijn onze belangrijkste doelen de Emiraten en Egypte, omdat ze onze appelen kennen." Ze eten daar liever rode appelen, zoals Royal Gala, Gloucester, Red Jonaprince, Golden Delicious en Ida Red. De introductie van nieuwe rassen is ook een optie, hoewel ze de meeste andere rassen nog niet kennen. 
 
 
Zonder Rusland als exportbestemming is er meer concurrentie en zijn de prijzen gedaald met 40 tot 50 procent. Het is een lastige markt op het moment, maar de Poolse telers doen er alles aan om staande te blijven. 
 
 
Contactgegevens:
 
Michał Grodzki
Elpa Fruit Co. Ltd
Poland
Tel./fax: +48 48 668 00 04
Mobi3l : +48 +48 502 093 397
E-mail: michal.grodzki.elpafruit@gmail.com,
elpafruit@gmail.com
www.elpafruit.pl
Skype: elpafruit1

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven