Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
België: Culinair erfgoed bedreigd

"Nog té vaak geen peren van eigen bodem in de schappen"

Een deel van de Belgische grootdistributie vindt het blijkbaar niet nodig om Belgisch culinair erfgoed te beschermen. Tot die conclusie komt Marc Pairon die een maand geleden het initiatief "Snoep zelfstandig, EET MEER PEER!" oprichtte als reactie op de Russische handelsboycot.

Afgeleerd

Ondanks de hype rond peren is er in een aantal winkelrekken weinig of geen Belgische peer te bespeuren. "Door de Russische boycot werden we met onze neus op de feiten gedrukt: we hebben afgeleerd om producten van eigen bodem te kopen. Daardoor is de thuismarkt gekrompen en zijn we afhankelijk van landen als Rusland. Het publiek lijkt dat echter beter te beseffen dan de groothandel", aldus Pairon, die vaststelt dat er nog al te vaak in de rekken van grote winkelketens niet één peer van eigen bodem te vinden is.

Bedreiging

Bijzonder verontrustend want op deze manier dreigt België niet alleen een eeuwenoude fruitteelt uit eigen land te verliezen, maar ook duizenden jobs. "Het is onbegrijpelijk dat in deze moeilijke tijden voor de perensector er nog steeds winkels zijn waar geen enkele Belgische peer te vinden is." zegt Marc Pairon. "België is één van de grootste producenten van peren wereldwijd en tegelijkertijd zijn we één van de kleinste verbruikers ervan." zegt Marc Pairon.



Oproep

Marc Pairon lanceert dan ook een dringende oproep aan de grootdistributie. "Laat ons de Belgische peer ondersteunen en leg ze massaal in de rekken. Waarom geen peren verkopen die door onze buurman gekweekt worden in plaats van uitheemse peren? Peren zijn een vergeten fruitsoort en behoren tot ons culinair erfgoed. Laten we er met z'n allen voor zorgen dat dat erfgoed niet verdwijnt."



Een 100-tal perentelers zijn zich bewust van de ramp die dreigt voor de sector en sloten zich al aan bij het initiatief "Snoep zelfstandig, EET MEER PEER!". Ook verenigingen zoals VLAM, Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat, Agora Group, Lekker van bij ons, Recht Van Bij De Boer betuigen hun sympathie aan het initiatief van Marc Pairon. "Dat is uiteraard bijzonder bemoedigend, maar het is absoluut niet voldoende. We hebben iedereen nodig en we moeten Belgische peren eten, slechts 2 per week, anders dreigen we een eeuwenoude fruitteelt uit eigen land te verliezen". besluit Marc Pairon.

www.eetmeerpeer.be
Publicatiedatum: