Groente- en fruitsector slaat bruggen voor gezonde levensstijl

Het vrijdag gepresenteerde rapport 'Naar een voedselbeleid' van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) heeft veel reacties opgeroepen. De WRR is van mening dat de overheid ongezond eetgedrag moet aanpakken. Begin dit jaar presenteerde het GroentenFruit Huis het rapport 'Groente en fruit zijn de oplossing voor een gezonde consument'. Dit rapport - het resultaat van de Denktank Groente en Fruit met input vanuit een breed maatschappelijk speelveld - laat zien dat veel partijen moeten samenwerken om een gezonde levensstijl te bevorderen.

Stichting Natuur & Milieu reageerde op het rapport met een voorstel BTW op groente en fruit te verlagen naar nul procent. GroentenFruit Huis juicht dit als vanzelfsprekend van harte toe. "De maatschappelijke opbrengt als gevolg van bijvoorbeeld het terugdringen van de kosten voor gezondheidszorg kan het 'BTW-verlies' ruimschoots goed maken", aldus Gert Mulder, directeur van het GroentenFruit Huis. "Wat de nieuwe normen ook zijn, groente en fruit zijn altijd onderdeel van een oplossing."

In het rapport 'Groente en fruit zijn de oplossing voor een gezonde consument' trekt Frank Kalshoven, directeur van de Argumentenfabriek, twee conclusies: een hoger maagaandeel van flora vereist nieuwe maatschappelijke normen en standaarden én een omslag in eetgedrag vereist een consistente regie, coördinatie en afstemming. Komen tot nieuwe normen vereist collectieve actie.

Het GroentenFruit Huis heeft een start gemaakt door allianties aan te gaan met onder andere Stichting Variatie in de Keuken. Dit heeft geresulteerd in het Different Dinner op 1 oktober jl. Een ode aan groente waar ruim 60 BN'ers waaronder Angela Groothuizen, Antoinette Hertsenberg en Wilfred Genee zich uitspraken een bijdrage te willen leveren aan de gewenste omslag op een manier die bij hen past. Op dezelfde dag opende Koningin Maxima de Markthal in Rotterdam en bracht zij een uitgebreid bezoek aan de Wereld van Smaak een initiatief van GroentenFruit Huis samen met de NZO, de NBOV, Kookpunt en Verstegen Kruiden. Hier komen vers, inspiratie en beleving bij elkaar. Tevens is een brug geslagen naar de gezondheidssector.
Samen met het Platform Gezonde Voeding voor 0-4 jarigen en Erasmus MC in Rotterdam wordt het Groentecongres voorbereid dat zal plaatsvinden op 26 maart 2015 in het WTC in Rotterdam.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven