Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jacques du Preez, HortGro:

"Exportraming Zuid-Afrikaanse appelen 25% verlaagd"

Het einde van het Zuid-Afrikaanse hardfruitseizoen loopt op haar einde. Tijdens de Asia Fruit Logistica vertelde Jacques du Preez van HortGro over het afgelopen seizoen en blikt hij vooruit naar 2015.

"Voor peren hebben we vergelijkbare volumes met vorig jaar. Dat is niet slecht. Het was een moeilijk seizoen, maar terugkijkend zal het waarschijnlijk goed aflopen."



Het appelseizoen was minder positief. "We hebben onze exportramingen vorige maand 25% verlaagd. We dachten eerst dat de daling 15% zou zijn, maar door hagel en regen in november vorig jaar hebben we meer uitval. De grootste verliezen zagen we in Ceres. Daar hebben ze zelfs pakstations gesloten tijdens het seizoen. Zoiets heb ik nog nooit gezien. De verliezen daar lopen op tot 50%."

Nieuwe markten
De EU had een veel appelen in opslag en Chili had veel kleine maten, die geschikt zijn voor de Britse markt. "Onze volumes naar Groot-Brittanniƫ zijn 40-50% minder. Chili zag daarentegen het exportvolume stijgen."

"De Europese markt was moeilijk en in het laatste deel van het seizoen hebben we vooral aan Afrika, de eilanden en het Midden-Oosten en Verre Oosten geleverd. Daar zijn de volumes meer in lijn met vorig jaar. Aan het einde van het seizoen zullen we ongeveer 30% minder volume geƫxporteerd hebben," vertelt Du Preez. Voor 2015 verwacht Europa een grote oogst en door de gesloten Russische grenzen vrezen de Afrikaanse exporteurs dat er veel voorraad overblijft.

Interesse uit China
Een Chinese delegatie bezocht Zuid-Afrika en heeft protocollen opgesteld. "Ons departement van Landbouw is in China geweest om dadels te inspecteren. Als dit allemaal goed uitpakt, wordt het een soort ruilhandel en kunnen we dan appelen naar China exporteren."

In november staat een bijeenkomst gepland om de overeenkomst af te ronden. "Het seizoen start in januari en alle telers en pakstations zijn geregistreerd en staan klaar om naar China te exporteren."

"Er zal in 2015 veel druk op de Zuid-Afrikaanse appelexport staan. Dit seizoen is dan zo slecht nog niet. We moeten naar nieuwe markten zoeken en verschillende plekken vinden om onze appelen te verkopen."

De omstandigheden voor het komende seizoen zijn veelbelovend. Er is voldoende neerslag gevallen en omdat er in de laatste maanden van het jaar geen hagel valt, zal de oogst goed zijn.
Publicatiedatum: