Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
PUR'sap maakt 100% puur perensap met spiraalpers-vacuümsysteem

"Veel telers kiezen voor het maken van perensap"

Tholen - Gezien het overschot aan peren stonden telers voor de keuze om deze niet te plukken. Velen vinden het vernietigen van peren of ander fruit toch een stap te ver. Daarom kiezen ze voor een andere optie: het verwerken tot sap. Het bedrijf PUR'sap uit St-Katelijne-Waver biedt de mogelijkheid om peren of ander fruit tot sap te verwerken en veel telers hebben zich daar al aangemeld. "De aanvragen stromen binnen", vertelt zaakvoerder Jurgen Hendrix. "Sinds de boycot van Rusland is de vraag alleen maar gegroeid. Op deze manier halen de fruittelers namelijk nog wél winst uit hun perenoogst."



Speciale techniek
Hij geeft aan dat ze een speciale techniek gebruiken om de peren te persen. "Met deze vacuümtechniek zijn we het enige bedrijf in België die volledig luchtvrij persen. We maken gebruik van een spiraalpers-vacuümsysteem. Doordat er geen lucht bij komt, kunnen peren niet oxideren." Hij geeft aan dat het maken van troebel perensap een moeilijk karwei is. "Als er tijdens het productieproces lucht bij komt, wordt het sap zo bruin als karton. Dat mag dus niet gebeuren. Veel bedrijven voegen vitamine C toe om dat te voorkomen. Deze kunstmatige vitamines proef je in het sap. Wij gebruiken dat niet, we persen 100% puur sap, zonder toevoegingen. We zijn de enigen in België die het zo doen."

Ook mobiel
Jurgen krijgt dagelijks telefoontjes van telers uit de Limburg en Vlaanderen die hun oogst tot sap willen verwerken. "We zijn nu bijna twee jaar actief, maar het groeit sinds kort enorm. Vanaf morgen beschikken we ook over een mobiele vacuüminstallatie om ter plaatse bij de telers te persen. Hiermee kunnen we 25 ton per dag persen. De grote installatie, die in Duitsland staat, gaat tot 15 ton per uur."



Groeiende vraag
Hij verwacht dat de vraag de komende tijd verder zal groeien. "Het wachten is nu wel op de vergunning, deze zullen we als het goed is volgende week ontvangen. Het maken van 100% puur perensap staat onder toezicht van douane-accijnzen. Als we geen certificaat ontvangen zullen we alles naar Duitsland exporteren en het daar laten persen." Er zijn verschillende verpakkingsmogelijkheden. "In de literflessen is het sap meer dan een jaar houdbaar. Ook is het mogelijk om het sap te bewaren in bag-in-box-verpakkingen en dan is de houdbaarheid langer dan 20 maanden. In Duitsland is de bewaartijd zelfs twee jaar in vacuümtanks van 1000 liter. Naast sap maken we ook wijnen en ciders."

Voor meer informatie:
Jurgen Hendrix
PUR'sap
0476/23.57.12
hevad@telenet.be
facebook.com/pursap