Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland dumpt McDonalds’ uit voedselprogramma in scholen

Toen de fastfood keten McDonald's een jaar geleden betrokken werd in het geven van voedingsadvies in Duitse scholen, ontstond er een hevige woede en protest.
Nu, na herhaaldelijke protesten van zowel ouders als experten, heeft de German Consumer Protection Foundation uiteindelijk haar samenwerking met de Amerikaanse keten beëindigd. Dat liet het voedselagentschap uit Berlijn –een onafhankelijke non-profit organisatie die de voedselindustrie reguleert- zonet aangekondigd.
Zo'n 37.000 mensen hadden reeds een petitie getekend om de aanwezigheid van McDonalds' uit de scholen te bannen. McDonalds' omschreef zichzelf als "een contributie, als een verantwoordelijk bedrijf in de voedselindustrie voor de maatschappij' toen het vorig jaar zogenaamd gezond voedseladvies aanbood aan de kinderen.

Het nieuws viel niet in de smaak bij het hoofdkantoor van McDonalds', vertelde een woordvoerder aan de Suddeutsche Zeitung. "We zijn extreem geïrriteerd dat we uit het programma zijn gehaald alsook de manier waarop het gebeurde. Er werden geen duidelijke redenen gegeven over de afwijzing en er was geen ruimte voor enige persoonlijke discussie," zei de woordvoerder, die tevens benadrukte dat McDonalds' door de consumenten maatschappij zelf werd uitgenodigd voor een deelname aan het programma.

De voedselinspectie beschouwt de uitsluiting van de fastfood keten juist als een eerste belangrijke stap in een reeks van stappen die zouden moeten worden ondernomen. "Scholen moeten vrij zijn van enige commerciële interesses," zegt voedselinspectie expert Oliver Huizinga.

The protesten gingen zelfs voorbij McDonalds' door alle privé firma's die deel waren van de "Bundnis fur Verbraucherbilding" (Vereniging voor Consumenten Educatie) programma. Tot de voedselindustrie behoren o.a. Metro, Edeka, Rewe en Tchibo. Andere bedrijven die deel uitmaakten van de vereniging waren o.a. Teleko;, Commerzbank en de ING-Diba bank.
Publicatiedatum: