Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chili: perzik- en nectarineproductie herstelt zich

De ramingen voor Chili's perzik- en nectarineproductie zouden naar verwachting herstellen na een daling van 40% vergeleken met vorig jaar, veroorzaakt door de zware vorst in september. De kersenproductie- en export zal aanzienlijk uitbreiden nu grote delen van nieuw geplante boomgaarden in productie komen en de weersomstandigheden naar verwachting gunstiger zullen zijn voor alle steenfruitproductie.

Hoewel het nog steeds vroeg is om nauwkeurige voorspellingen te doen voor 2014/15, zou de perzik- en nectarineproductie zich gaan herstellen tot normale niveaus.

Het totaal beplante gebied perziken en nectarines blijft afnemen ten opzichte van vorige jaren, maar de totale productie toont een overeenkomstige daling nu veel telers hun oudere boomgaarden moderniseren met nieuwe, productievere soorten. Een groot percentage van de totale perzik- en nectarineproductie wordt geconsumeerd als vers fruit (40 procent).

Bijna 50% van Chili's totale nectarine- en perzikexport is bestemd voor de Verenigde Staten. Latijns-Amerika is de tweede grootste exportmarkt met 23% van de totale export, gevolgd door Europa met ongeveer 15%. De relatief korte houdbaarheid van perziken en nectarines is de belangrijkste factor, die de zoektocht naar nabijgelegen markten beïnvloedt. Meer dan 95% van de perziken en nectarines wordt geëxporteerd van december tot april. 66% van het totale jaarlijkse volume wordt tijdens de maanden januari en februari geleverd.

Het kersenproductiegebied blijft zich elk jaar aanzienlijk uitbreiden. Sectorbronnen hebben aangegeven dat er de laatste paar jaren jaarlijks tussen de 1500 en 2500 hectare werd geplant tot een totaal van bijna 20.000 hectare vandaag de dag. Bijna 40 procent van het totaal beplante gebied is nog steeds niet in productie, of is in de incrementele productiefase. Als gevolg zou de kersenproductie de komende jaren aanzienlijk toenemen in het geval van gunstig weer.

De belangrijkste soorten die geplant worden zijn Bing, Sweet Heart en Santina, die samen meer dan 88 procent van de totale kersenexport vertegenwoordigen. Tot de belangrijkste nieuwe soorten behoren Lapins, Van, Stella en Summit. In totaal worden meer dan 70 soorten in Chili geplant.

Door de zware voorjaarsvorst, die alle steenfruitproductie reduceerde (inclusief kersen), daalde de kersenproductie in 2013/2014 aanzienlijk vergeleken met voorgaande ramingen. Er wordt wel een vrij grote productie-expansie verwacht voor 2014/2015, omdat nieuw geplante gebieden in productie komen en het weer gunstiger zou worden.

Net als voor ander steenfruit is de Verenigde Staten een van Chili's belangrijkste kersenexportmarkten. In 2011 werd China Chili's belangrijkste exportmarkt voor verse kersen. Hoewel kersen van begin november tot en met februari worden geëxpor-teerd, wordt meer dan 90% geëxporteerd tijdens de maanden december en januari.
Publicatiedatum: