Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse zachtfruittelers slaan alarm over lage prijzen

Fruittelers hebben op zaterdag 19 juli een wegversperring geplaatst op rijksweg 19 bij rivier de Bug in het oosten van Polen. De telers protesteren tegen de lage bulkaankoopprijzen van zwarte bessen en ander zachtfruit. Zij ontvangen dit jaar slechts 0,40 Zloty (€0,10) voor een kilo zwarte bessen, terwijl dit in 2013 volgens de telers nog 1,20 Zloty (€0,29) was.

Marek Sawicki, de minister van Landbouw, zei zondag op de radio deze week met de telers bijeen te willen komen, maar waarschuwde dat hij geen zak geld bij zich zal hebben en dat de EU een interventieaankoop van fruit niet toestaat. Sawicki raadt de telers aan groepen te vormen zodat ze kans maken op 10% financiering van de EU.

"Er zijn al groepen van fruittelers die de EU-subsidie goed hebben gebruikt," zegt Sawicki. "Ze hebben fruitopslagfaciliteiten gebouwd en maken zich geen zorgen over de appelprijzen op het moment van plukken, omdat ze ingevroren kunnen worden. Dit is ook mogelijk voor zwarte bessen, die zo kunnen worden verkocht wanneer de vraag groter is."

Desondanks denken de fruittelers dat veel telers er mee zullen stoppen als de regering niets doet.

Bron: thenews.pl
Publicatiedatum: