Franse telers overvallen Spaanse trucks en verbranden steenfruit

Op zaterdag 5 juli protesteerden zo'n 60 Franse telers in het zuiden van Perpignan tegen hun Spaanse concurrenten. Zaterdagochtend verzamelden ze tussen 6 en 7 uur, vlakbij de Aldi en overvielen daar Spaanse trucks met steenfruit. De Franse telers dumpten duizenden kilo's op de grond en staken het aan. Ze beschouwen de concurrentie van hun buitenlandse collega's als oneerlijk en daarnaast zijn ze ook boos op de retailers, die de lage prijs bepalen door hun dominante positie in de markt.

Het is niet de eerste keer dat Franse telers de Spaanse export naar Europa boycotten. Oorspronkelijk zou het een simpele vakbondsactie zijn maar deze is uitgegroeid tot een gewelddadige chaos. Diverse verenigingen en organisaties van de Spaanse landbouwsector veroordeelden de aanslagen die Franse telers hebben uitgevoerd. In de trucks zat steenfruit waaronder nectarines, platte perziken en perziken. De aanval vond zaterdag plaats nabij een supermarkt, gelegen aan de zuidelijk afrit van de A9 in Perpignan.Spanje - Frankrijk

Frankrijk exporteert ook diverse producten naar Spanje en hun zendingen van aardappelen, melk en appelen hebben serieuze consequenties voor de Spaanse telers. Sinds de invoer van Franse appelen in het eerste kwartaal van 2014 daalden de prijzen van Spaanse appelen erg.

Franse en Spaanse agro-instanties vinden het absoluut noodzakelijk dat de EU een nieuwe wet tegen oneerlijke handelspraktijken gaat maken. FEPEX eist maatregelen en toonde zich ook bezorgd dat de aanvallen tegen de Spaanse sector om een verkapte beperking te provoceren tussen Spanje en de EU-lidstaten. Dit zou zeer negatieve gevolgen hebben voor de Spaanse steenfruitsector.

Klik hier voor meer foto's en een filmpjePublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven