Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Tomatenpil' hoop voor het stoppen van hartziekten

Het nemen van een tomatenpil per dag zou hartziekten op afstand kunnen houden, zeggen Amerikaanse wetenschappers die een klein maar krachtig onderzoek hebben uitgevoerd. De proef, die de tomatenpil versus een placebo bij 72 volwassenen testte, ontdekte dat het de werking van de bloedvaten verbeterde. Maar deskundigen zeggen dat er nog meer studies nodig zijn om te bewijzen dat het echt werkt.

De pil bevat lycopeen, een natuurlijke antioxidant die tomaten ook hun kleur geeft. Deskundigen vermoedden al enige tijd dat lycopeen goed zou zijn voor het vermijden van ziekten, inclusief bepaalde kankers en cardiovasculaire ziekten. Er is wat bewijs dat een Mediterraans voedingspatroon, dat rijk is aan tomaten (alsook andere groenten en fruit en olijfolie), goed is voor de gezondheid.

De 'tomatenpil' is een initiatief van het bedrijf CamNutra. Onafhankelijk van CamNutra, en juist gefinancierd door het Wellcome Trust, gaan de British Heart Foundation en het National Institute of Health Research (van Cambridge University) bekijken of deze pil het gewenste effect heeft.

Ze wierven 36 vrijwilligers met hartziekten aan en 36 "gezonde" controlepersonen, die allen een dagelijkse tablet (een tomatenpil ofwel placebo) kregen. Om een eerlijk proces te garanderen, werd noch de vrijwilligers, noch de onderzoekers verteld wat de tabletten eigenlijk bevatten, totdat het twee maanden durende onderzoek afliep en de resultaten binnen waren.

De onderzoekers maten de doorbloeding van de onderarm, wat voorspellend is voor een toekomstig cardiovasculair risico omdat vernauwde bloedvaten kunnen leiden tot een hartaanval en beroerte. Bij de hartpatiƫnten verbeterde de tomatenpil deze doorbloeding aanzienlijk, terwijl de placebo dat niet deed. Het supplement had geen effect op de bloeddruk, arteriƫle stijfheid of het vetniveau in het bloed.

Hoofdonderzoeker Joseph Cheriyan zei dat de bevindingen, die werden gepubliceerd in PLoS One journal, veelbelovend waren, maar voegde toe: "Een dagelijkse 'tomatenpil' is geen vervanging voor andere behandelingen, maar zou extra voordelen bieden wanneer die samen met andere medicatie wordt ingenomen. We kunnen echter niet zeggen of dit hartziekten kan verminderen - er zouden veel grotere proeven gedaan moeten worden om de resultaten zorgvuldiger te onderzoeken."

Source: bbc.com
Publicatiedatum: