In Berlijn komt Europa's grootste stadsboerderij
De afkorting ECF staat voor Eco Friendly Farmsystems. De oprichters Christian Echternacht en Nicolas Leschke willen namelijk op bronbesparende wijze vis en groenten kweken. Want 17 tot 35 procent van de wereldwijde kooldioxide-uitstoot is volgens de statistieken van de VN afkomstig uit de landbouw en levensmiddelen-verwerking. Daarbij wordt 70 procent van het wereldwijd gebruikte zoet water verbruikt. Vis wordt bovendien steeds belangrijker en zeldzamer als bron van proteïnen. En ook de logistiek verbruikt veel energie: levensmiddelen leggen vaak grote afstanden af tussen de producenten en de consumenten. Koelketens en het transport per vliegtuig zijn duur en schadelijk voor het milieu.
Al deze factoren willen Echternacht en Letschke tot een minimum beperken. "In onze installatie wordt het water twee keer gebruikt", zegt Christian Echternacht. Het water gaat eerst door de visbassins en stroomt vervolgens samen met de voedingsstofrijke uitwerpselen van de dieren naar het bewateringssysteem van de kassen in hetzelfde gebouw. De afvalwarmte van de visteelt verwarmt de kas, waardoor deze het hele jaar door gebruikt kan worden.
De producten van de vis- en groentefarm zullen in de directe omgeving verkocht worden. "De vis zullen we dagvers aan de gastronomie van Berlijn verkopen. De groenten verkopen we direct aan de consument", zegt Echternacht. Hiervoor wil het bedrijf een groentekisten-netwerk opbouwen. De bedoeling is dat er verdeeld over de stad verschillende afhaalplaatsen komen waar klanten wekelijks een kist voor circa 15 euro kunnen kopen.