Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
KassaGroen bij Eosta

"Biologische groente en fruit te duur verkocht"

Steeds meer mensen kopen bio AGF en je zou verwachten dat het daardoor goedkoper wordt, maar dat is niet zo. KassaGroen zoekt uit waarom dat niet zo is.

Ze gaan op bezoek bij aardappel- en bietenteler Krispijn van den Dries. Voor zijn biologische aardappelen krijgt hij gemiddeld 40 cent per kilo - 2 keer meer dan een gangbare aardappelboer. "Ik verdien meer, maar loop ook meer risico op een lagere opbrengst. Dat dek je in", verklaart hij het prijsverschil. In de supermarkt liggen de aardappelen voor 1,79 per kilo. "Inpakker, tussenhandelaar, inkoper supermarkt, supermarkt zelf moet ook wat verdienen", somt Van den Dries op. Deze marge geldt niet alleen voor aardappelen en bieten, maar voor alle AGF. Het verschil tussen de telers- en de supermarktprijs is groot.

Plastic
KassaGroen interviewt Gert Kögeler van Eosta. Hij verklaart waarom de biologische tomaten in plastic zitten: als in een supermarkt zowel gangbare en biologische tomaten verkocht worden, moet van de wet een van de twee verpakt worden. Daarnaast is het van supermarkten een wens: het duurdere biologische product moet niet als gangbaar worden afgewogen. De biologische wordt verpakt en niet de gangbare, omdat de grootste omzet in gangbaar wordt gemaakt. Daarom wordt het kleinste segment verpakt. Dit onderscheid geldt niet alleen voor tomaten: ook de komkommers, kiwi's en paprika's zitten in plastic. "Dat kan zo wel 15 cent kosten", schat Kogeler voor de schaal en flowpack van de kiwi's. "De paprika zo'n tien cent en ook het krimpfolie om de komkommer kost een paar cent."



Ook de marge van de supermarkt op biologische groenten is hoger dan op gangbare groenten. De supermarkt legt een paar procent op de prijs. Doordat de prijs van bio-groenten hoger is (en nog hoger wordt door de verpakkingen), is de marge erop ook hoger. Dat is ongunstig voor de duurdere biogroenten.

Goedkoper
Aan Kögeler wordt ook een oplossing om de biologische groenten goedkoper te krijgen? "Het mooiste zou zijn als alle supermarkten alleen maar bio zouden verkopen, maar dat is niet zo. De een na beste oplossing is dat het gangbare product verpakt wordt en het biologische product los verkocht wordt." Dan wordt de biologische goedkoper, maar de gangbare duurder. De oplossing van Jan Willem Erisman van het Louis Bolk Instituut sluit hierbij aan. Door chemische middelen en door de kunstmest in de reguliere teelt, krijg je veel meer milieuverlies en kosten, vindt hij. "Die dragen wij met zijn allen als maatschappij, maar die worden niet meegenomen in de kosten van het product. Verhoog de kostprijs met de kosten die je maakt op het milieu. Dan wordt het vanzelf minder gebruikt. Aan de andere kant: door de grootschaligheid van de biolandbouw uit te breiden, worden de kosten lager."
Ook volgens Krispijn is de lage prijs van gangbare productie deel van het probleem. "Ik vind dat gangbare groenten veel te goedkoop zijn geprijsd. Die zouden veel hoger geprijsd moeten zijn." Daarnaast is er nog een optie om de verhoudingen rechter te trekken: "Zo direct mogelijk kopen bij de boer."



Publicatiedatum: