



Abonneren
Vacatures
- Rozenplanner
- Ervaren Internationaal Salesmanager
- Int. Product- en Cropspecialist Propagation (opkweek)
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
Top 5 - gisteren
- "Vanaf maandagmorgen is het helemaal losgegaan op de uienmarkt"
- Omzet Vershal Boontjes in drie jaar tijd naar ruim 3,5 miljoen euro
- Eosta overgenomen door Anders Invest
- Eerste komkommers van Qcumber bij The Greenery geveild voor Kika
- "We bieden overzeese producenten met een totaalpakket toegang tot de Europese markt”
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Voeding is milieuvriendelijker dan twintig jaar geleden
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers representatieve gegevens uit de twee nationale consumptieonderzoeken geanalyseerd, die in de jaren 1985 tot 1989 en in 2006 gehouden werden. Bij elk van de onderzoeken werden zo'n 20.000 Duitsers uitvoerig ondervraagd naar hun eetgewoontes.
Uit de analyse bleek dat de voedingswijze van mensen in de loop der jaren aangepast is aan de officiële voedingsaanbevelingen. Dat geldt in het bijzonder voor vrouwen, die meer op deze aanbevelingen letten. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. Zo zijn de kooldioxide- en ammoniakemissies tussen 1985 en 2006 gedaald van 7,7 kg naar 6,5 kg per persoon per jaar.
Ook het primaire energieverbruik is gedaald van 14,0 naar 13,5 gigajoule per persoon per jaar. Het waterverbruik is vergeleken bij de jaren '80 echter gestegen (van 24,9 m³ naar 28,4 m³ per persoon per jaar). Dat ligt vooral aan het feit dat groenten, fruit en noten vaak geïmporteerd worden uit zuidelijke landen. In droge gebieden is water een schaarse bron, verklaren de wetenschappers. Door producten uit eigen land te kopen, kan elke consument deze trend dan ook tegengaan en zo het milieu ontzien.
Sinds de jaren '80 is ook de verspilling van voedsel toegenomen. Volgens actuele schattingen gooit men in Duitsland per jaar 10 tot 20 miljoen ton levensmiddelen weg. Dat is ook een ecologisch probleem, aangezien voor de productie en vernietiging van deze waren grondstoffen, energie en water nodig zijn.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-02-02 "Genoeg groenten binnenkrijgen? Dan zijn er slimmere keuzes dan sla"
- 2023-02-02 Vlaanderen en Nederland gaan samenwerken voor voedselinnovaties in de zorgsector
- 2023-02-01 AGF-consumptie blijft onder druk staan in Europa
- 2023-01-31 Freshriders overhandigen cheque van €36.000 aan Daniel den Hoed-kliniek
- 2023-01-30 Bijna helft leerkrachten ziet kinderen junkfood eten bij lunch
- 2023-01-27 Zorgt een gezonde landbouwgrond ook voor gezonde darmen?
- 2023-01-26 Hoe gezond zijn groenten en fruit nu echt, vragen wetenschappers zich af
- 2023-01-25 44 procent ouders wil broodtrommel inruilen voor gezonde schoollunch
- 2023-01-19 Selderij geneesmiddel voor ALS?
- 2023-01-18 "Opheffen btw kapot geproblematiseerd"
- 2023-01-18 "Kinderdagverblijven kunnen praktisch aan de slag om groenten en fruit eten te stimuleren"
- 2023-01-16 "De Nutri-Score voor gezonde voeding wordt net zo’n sof als het vinkje"
- 2023-01-12 Nationale ‘Week van Snoep Goed’ start op 16 januari 2023
- 2023-01-10 "Gepersonaliseerde voeding op basis van stofwisseling beter voor de gezondheid"
- 2023-01-10 Vlaamse Minister pleit opnieuw voor afschaffing btw op groenten en fruit
- 2023-01-09 Ierland staat bovenaan in EU voor dagelijkse consumptie AGF-producten
- 2023-01-03 Voedingswetenschappers dringen aan op uitstel van introductie Nutri-Score
- 2023-01-03 Pruimen blijken goed te helpen voor preventie van osteoporose
- 2023-01-02 Stofje gevonden in aardappel en tomaat kan mogelijk worden gebruikt als krachtig kankermedicijn
- 2022-12-22 Fruit nieuwe focus in anti-Covid maatregelen