Voeding is milieuvriendelijker dan twintig jaar geleden

Duitsland - Minder vlees en worst en juist meer graanproducten, groenten en fruit: de huidige voedingswijze van mensen is niet alleen gezonder, maar ook milieuvriendelijker dan twintig jaar geleden, zo luidt het resultaat van een onderzoek van de universiteit Halle (Duitsland). Er wordt tegenwoordig echter wel meer voedsel verspild, wat wederom slecht is voor het milieu.

Voor het onderzoek hebben de wetenschappers representatieve gegevens uit de twee nationale consumptieonderzoeken geanalyseerd, die in de jaren 1985 tot 1989 en in 2006 gehouden werden. Bij elk van de onderzoeken werden zo'n 20.000 Duitsers uitvoerig ondervraagd naar hun eetgewoontes.

Uit de analyse bleek dat de voedingswijze van mensen in de loop der jaren aangepast is aan de officiële voedingsaanbevelingen. Dat geldt in het bijzonder voor vrouwen, die meer op deze aanbevelingen letten. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. Zo zijn de kooldioxide- en ammoniakemissies tussen 1985 en 2006 gedaald van 7,7 kg naar 6,5 kg per persoon per jaar.

Ook het primaire energieverbruik is gedaald van 14,0 naar 13,5 gigajoule per persoon per jaar. Het waterverbruik is vergeleken bij de jaren '80 echter gestegen (van 24,9 m³ naar 28,4 m³ per persoon per jaar). Dat ligt vooral aan het feit dat groenten, fruit en noten vaak geïmporteerd worden uit zuidelijke landen. In droge gebieden is water een schaarse bron, verklaren de wetenschappers. Door producten uit eigen land te kopen, kan elke consument deze trend dan ook tegengaan en zo het milieu ontzien.

Sinds de jaren '80 is ook de verspilling van voedsel toegenomen. Volgens actuele schattingen gooit men in Duitsland per jaar 10 tot 20 miljoen ton levensmiddelen weg. Dat is ook een ecologisch probleem, aangezien voor de productie en vernietiging van deze waren grondstoffen, energie en water nodig zijn.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.