Groente en fruit volgens Voedingscentrum even gezond als vroeger

Er wordt wel eens beweerd dat groente en fruit minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger. Dat is nooit goed aangetoond. Wat we wel zeker weten is dat het eten van groente en fruit bijdraagt aan je gezondheid.

Hoe komt zo'n fabel over groente en fruit de wereld in? Dit soort berichten worden verspreid op basis van slecht uitgevoerd onderzoek. De fabel wordt versterkt doordat sommige fabrikanten van voedingssupplementen het gebruiken om het nut van hun vitaminepillen aan te tonen.

Op basis van goed onderzoek kan niet worden gesteld dat er steeds minder voedingsstoffen in groente en fruit zitten. Bovendien zijn groente en fruit niet alleen gezond om de aanwezigheid van mineralen en vitamines, maar ook omdat ze vezels bevatten en weinig calorieën leveren. Dit verklaart waarom het eten van groente en fruit gezond is en helpt om op gewicht te blijven.

Kleine verschillen doen er niet toe

Er zijn altijd kleine verschillen in voedingstoffen tussen bijvoorbeeld het ene en het andere appelras. Bij appels heb je bijvoorbeeld Jonagold, Elstar of Granny Smith. Ook zal een appel uit Chili, door ander klimaat en andere bodem verschillen van een Hollandse appel. Het gaat er niet om welke de meeste voedingsstoffen bevat, maar dát ze voldoende voedingsstoffen bevatten.

Hoeveel heb je nodig?

2 ons (200 gram) groente en 2 stuks fruit. Dat heb je per dag nodig om gezond te blijven. Neem ze bij de maaltijden en tussendoor en varieer lekker. Met een appel, banaan of snacktomaatjes vervang je makkelijk de ongezonde snack. Je kunt ze ook bij het ontbijt of lunch eten: groente of fruit op brood bijvoorbeeld.

Vitamines uit een potje

Groente en fruit kan je niet vervangen door vitaminepillen. Dat komt omdat er in groente en fruit meer zit dan alleen vitamines en mineralen. Als je alleen pillen neemt krijg je de andere goede stoffen niet binnen. Het is ook niet nodig om aanvullend vitaminepillen te slikken als de R in de maand zit. Als je gevarieerd eet krijg je alle voedingsmiddelen binnen die je nodig hebt. Bij sommige vitamines of mineralen kan teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn.


Bron: Voedingscentrum

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.