Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Neurotoxine in Carambola geïdentificeerd

Mensen met een chronische nierziekte kunnen maar beter geen stervrucht (Carambola) eten als hun leven hen lief is. Er zijn namelijk tal van gevallen bekend waarbij de consumptie van de gele stervormige vruchten bij dialysepatiënten en mensen met een nierziekte tot vergiftigingen hebben geleid. De symptomen lopen uiteen: van onder meer braken, geestelijke verwarring en langdurende epileptische aanvallen tot aan coma en de dood. Bij een acute vergiftiging kan alleen direct dialyseren redding bieden.
 
De stervrucht bevat namelijk een tot dusver onbekend neurotoxine dat bij gezonde mensen probleemloos via de nieren wordt uitgescheiden. Bij mensen met een nierziekte hoopt het neurotoxine zich echter op en kan het in de hersenen raken. Een team van de universiteit São Paulo (Brazilië) is het nu gelukt om dit neurotoxine te identificeren en te isoleren.
 
De wetenschappers deden dit door extracten van de stervrucht aan dieren met kunstmatige nierbeschadigingen te voeren (om de spijsvertering van patiënten met een nierziekte na te bootsen), en door extracten in de hersenen van gezonde ratten te injecteren. Hierdoor werden de aanvallen opgewekt die typisch zijn bij stervruchtvergiftigingen. De extracten werden door middel van chromatografische methodes gefractioneerd en de afzonderlijke fracties werden op activiteit getest. Actieve fracties werden vervolgens verder chromatografisch ontleed en wederom getest - net zo lang tot men één enkele substantie kon isoleren die verantwoordelijk was voor het veroorzaken van de aanvallen. De onderzoekers gaven deze de naam caramboxin.
Publicatiedatum: