Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Potentie nieuwe perenrassen toegelicht op Kennisdag Fruitteelt

Tholen - De Kennisdag voor de Fruitteelt mocht zich afgelopen vrijdag in Wageningen verheugen in een paar honderd aanwezigen. De dag werd georganiseerd door NFO, PPO Fruit en PT. AGF.nl woonde het handelsgedeelte bij.

 

Het handelsgedeelte werd gestart door Marcel Man, sectormanager fruitteelt van de Rabobank. Hij sprak over het vermogen om grenzen te doorbreken. "De schulden in de fruitteelt zijn in zeven jaar met circa 65% toegenomen, tegenover 40% in de hele food&agri sector. De schuld per hectare is gestegen van circa 25.000 naar 40.000 euro. Uit onderzoek naar flexibiliteit blijkt namelijk dat de fruittelers die hun organisatie goed hebben afgestemd op de omgeving het significant beter doen. De fruitteelt scoort hierop lager dan het tuinbouwgemiddelde, dus er is volop ruimte voor verbetering. Gelukkig zijn er met Kanzi, Sweet Sensation, Junami, Lola en Xenia mooie voorbeelden. Er is al het nodige gezaaid. En wat zaait u?"


Marcel Man, sectormanager fruitteelt van de Rabobank

Xenia
Eén van de succesvoorbeelden die genoemd werd was de Xenia-peer en Eric van der Louw gaf een toelichting op het ketenconcept van deze peer. Het rasnaam van deze peer, een kruising tussen Triomphe de Vienne en Krier (1968) is Oksana Xenia en de merknaam Xenia is merkenrechtelijk beschermd. In 2005 werd door boomkweker Van Rijn-de Bruyn kwekersrecht aangevraagd en deze procedure loopt nog. Eric typeerde de Xenia-peer als een groene, langzaam geel wordende, grove, smaakvolle sappige peer met een zeer lang uitstalleven. In Nederland en België telt het telersaantal sinds vorige week 44 met een areaal van 60 hectare. "Gezien ons klimaat wordt Nederland het belangrijkste productieland. Ook in Duitsland, Oostenrijk, Kroatië en Frankrijk wordt er geplant. Dit jaar wordt de export opgestart naar een beperkt aantal landen in de EU. AH heeft in Nederland al in 2010 en 2011 goede ervaringen opgedaan (2012 was er geen oogst) en neemt dit jaar weer Xenia in het assortiment op.


Eric van der Louw

Volgens Van der Louw is de Xenia een kansrijk concept, omdat de teelt vraagt om een lage kostprijs, bewezen productie en een hoge pack out, de markt vraagt om een onderscheidend product op het gebied van smaak, gemak, uitstalleven en herkenbaarheid en de service providers vragen om een hoog percentage leverbaar product, dat betrouwbaar en bewaarbaar is. Eric noemde de voordelen van de Xenia (de hoge productiviteit, goede vruchtmaat, niet gevoelig voor droogte, bijna nooit dunning nodig, goed uitstalleven, goede smaak en de pluk na Elstar en Conference. Nadelen zijn volgens hem de soms grote vruchten, gevoeligheid voor roestmijt, fruitspint pseudomonas, strepen en inwendig bruin en het gegeven dat over ULO-bewaring, bestuiving en gibberellines nog niet alles is bekend.

De ambitie is om de Xenia-peer onder concept exclusief in heel Europa in de markt te zetten, waarbij Xenia Europe de Europese productie, distributie en afzet organiseert. Telersvereniging TVX en Xenia Europe streven naar een bovengemiddelde opbrengst voor de telers en willen het aantal professionele telers beperkten tot circa 75, die samen tenminste 500 ha Xenia planten. Over het verdienmodel in de Xenia-keten was Van der Louw helder: "Van Rijn - De Bruyn krijgt inkomsten uit de verkoop van bomen en een royaltyvergoeding, zodat er ook inkomsten zijn als er vanuit marktoverweging terughoudend geplant moet worden, de telers krijgen inkomsten op basis van productiehoeveelheid, kwaliteit en uitbetaalprijs en de providers krijgen inkomsten uit het exclusief vermarkten van Xenia. De telersvereniging krijgt haar begroting rond door een contributie van 300 euro per teler per jaar en een telersafdracht van 1 cent bij een bruto-uitbetaalprijs van 51 t/m 65 cent, van 2 cent bij een prijs van 66-80 cent en van 3 cent bij een bruto-prijs van 81 cent of hoger."

P2829
Commercieel directeur Leonard Kampschoer van Fruitmasters hield een inleiding over de nieuwe peer P2829. Hij liet eerst een tabel zien, waarbij duidelijk werd dat de Europese perenteelt afneemt en volgens hem zijn er dan ook voldoende mogelijkheden voor peren. "Wij geloven in een conceptmatige keten, waarbij het productiepakket wordt verhoogd en er naast de Conférence-peer geld kan verdiend worden met een nieuwe peer.


Leonard Kampschoer

De P2829 (een nieuwe naam wordt nog bedacht) wordt gekenmerkt door een vroege bloei, een hoog en homogeen vruchtgewicht, weinig of geen handdunnen, pluk na Conference, een uniforme vorm, overwegend groene schil, goede bewaring en uitstalleven, goede smaak en minder kosten overall.

Vervolgens ging de commercieel directeur van Fruitmasters nog in op de weg van een nieuw ras, met Kanzi als voorbeeld. Zo gaf hij aan wereldwijd samen te werken met de productie van Kanzi met teeltpartners in Chili, Australië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. "Dit levert nieuwe exportmogelijkheden op."

De presentatie van Kees Oskam over de Conférence-peer en van Patricia Hoogervorst over Sweet Sensation en Elstar verschijnen in aparte artikelen op deze site.