140.000 kroppen sla vernietigd vanwege misverstand

Elke dinsdag en donderdag hebben de Vereniging van Zwitserse Groenteproducenten VSGP en de groentehandel overleg. Van zeven tot negen uur 's morgens bepalen zij welke groenten ge├»mporteerd worden - en in welke hoeveelheid. Momenteel importeert men onder meer eikenblad-, batavia- en ijsbergsla. Wanneer het seizoen in eigen land ten einde loopt, worden de contingenten voor de import van buitenlandse groenten verhoogd. Dit heeft dan tot gevolg dat douanerechten op buitenlandse groenten dalen. Wie tijdens het Zwitserse seizoen desondanks uit het buitenland wil importeren, betaalt dus bijzonder veel aan douanerechten. Op deze manier wordt de Zwitserse oogst beschermd. In ieder geval meestal. Want in het oosten van Zwitserland moesten de groenteproducenten zo'n 100 ton ijsbergsla vernietigen. Dat zijn zo'n 140.000 kroppen sla. Hoewel ijsbergsla na wortelen en tomaten de op twee na favoriete groentesoort van de Zwitsers is, was het voor de producenten goedkoper om de sla te vernietigen dan te oogsten, meldt de Basler Zeitung op haar website.

De reden hiervoor is een misverstand in de communicatie tussen de Oost-Zwitserse producenten, handelaren en verenigingen. Er werd volgens Moana Werschler, woordvoerster van de VSGP, unaniem besloten om de grenzen voor buitenlandse sla te openen en de douanerechten te verlagen. Dit omdat de marktverzorging uit Zwitserland niet meer gegarandeerd zou zijn en de oogst grotendeels was afgesloten. Een beslissing met grote gevolgen voor de Oost-Zwitserse groentetelers. Vanwege het slechte weer liepen zij achter met de oogst. Nu overspoelt goedkope importsla de markt en is de Zwitserse ijsbergsla te duur. Het is goedkoper om de oogst direct op de akkers met speciale machines te vernietigen dan deze te verkopen. Werschler zegt: "Wij voeren jaarlijks meer dan 500 importbeoordelingen uit. Het is de eerste keer dat er dit jaar zoiets gebeurt." Over het algemeen functioneert de samenwerking tussen productie en afnemers zeer goed. Het is weliswaar betreurenswaardig, maar bepaalde risico's hebben de groenteproducenten ingecalculeerd. Dat hoort er in de tuinbouw bij. Bovendien is er dit jaar in Zwitserland 18.500 ton ijsbergsla geproduceerd en verkocht.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.