Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Richard Soepenberg, Frunet Bio: Mango-oogst 10% van volume vorig jaar

"Prijzen courgettes 60% gestegen in week tijd door aanwezigheid virus"

Tholen - Het Spaanse bedrijf Frunet Bio heeft het mango-seizoen afgesloten en is gestart met de verkoop van de biologische kasgroenten. Frunet heeft een eigen teeltgebied uit familiebezit in de regio Malaga. "Door het vochtige weer in het voorjaar en de lagere temperaturen hebben we maar 10% van de normale mango-oogst gehad. Op onze plantages hadden we meer bomen zonder dan met fruit", vertelt Richard Soepenberg. "Dit resulteerde in hoge prijzen. De verwachting is dat de bomen volgend jaar wel weer het tienvoudige of zelfs meer zullen gaan produceren."



Kasgroenten
De start van de het Spaanse kasgroentenseizoen is volgens Richard moeizaam geweest. "Het is hier veel warmer dan vorig jaar met zowel hoge dag- als nachttemperaturen. Het is hier overdag nog niet onder de 26°C geweest. Dit resulteert in een veel hogere aanvoer dan aanvankelijk werd voorzien. Nederland heeft ook nog volop eigen productie, waardoor er momenteel sprake is van een overbezette markt. Met name trostomaten zijn er op dit moment veel meer dan verwacht."



Courgettes
Ook van de andere Spaanse kasgroenten is er volop aanvoer met uitzondering van de courgettes. Deze groente heeft te kampen met het New Delhi virus, dat zich snel kan verspreiden in een geconcentreerd kassenareaal. "Wij hebben ook enkele telers die de volledige oogst hebben moeten omploegen en opnieuw hebben aangeplant. Maar dan duurt het veertig dagen eer je weer kan oogsten. Dit geldt voor veel courgettetelers in het land. De prijzen van courgettes zijn hierdoor in een week tijd met 60% gestegen. Voor courgettes kan het weleens een duur jaar gaan worden. Mensen die nu goede courgettes hebben, kunnen geld verdienen."



Bio-verkoop
Frunet Bio maakt dit jaar zelf een groei door van 40% ten opzichte van vorig jaar in omzet en volume. "De biomarkt is nog altijd een groeimarkt. Ook in Spanje begint de bio-verkoop los te komen, maar in landen die minder last hebben van de economische crisis, zoals Zweden, groeien flink. Anderzijds is de koek aardig verdeeld en gaat het vinden van nieuwe klanten automatisch ten koste van je concurrent."



Voor meer informatie:
Frunet Bio
Richard Soepenberg
Tel: + 34 952 52 75 10
Móvil: + 34 661 684 861
Fax.: + 34 952 52 75 11
Ctra. De Algarrobo Km. 2,5
29750 - Algarrobo. MALAGA
Richard@frunet.net
www.frunet.net