"Rony de Ceuster: "Zwakke week met Allerheiligen in het vooruitzicht"

"Veel Belgische groenten spotgoedkoop op dit moment"

Tholen - Momenteel zit de AGF-sector in de overgangsfase van de binnenlandse naar de Spaanse groenten. Een deel van de handel kiest voor het Spaanse product en anderen blijven omwille van de lagere prijs de Belgische en Nederlandse groenten afnemen. Volgens Ronny de Ceuster zal het in België een zwakke week worden. "Dit met de aanstaande feestdag Allerheiligen in het vooruitzicht. In ons land zijn er veel mensen op vakantie, het is erg rustig", geeft hij aan.

Prei spotgoedkoop
"We voelden het vorige week al aankomen, de bestellingen werden wat kleiner en iedereen gaat dan met de voet op het rempedaal. De prijzen blijven mede daardoor ook op een laag niveau en sommigen dalen zelfs. Tomaten blijven een beetje op hetzelfde niveau, ondanks een kleiner aanbod. Witloof en sla zitten zwak. Prei is spotgoedkooop, dit heeft te maken met een groot aanbod en weinig export. Het is eigenlijk nog te warm in Europa. De preiprijzen zijn gezakt onder de 20 cent en vandaag was het zelfs 15 tot 16 cent in Roeselare. Ook de bloemkool wordt voor lage prijzen aangeboden. Er komt nog behoorlijk wat product, vandaag werden er zo'n 12.000 kisten aangevoerd in België."Volgens de handelaar gaat ook de kwaliteit van de binnenlandse groenten achteruit. "Dat merk je met name bij courgettes en paprika's. Het aanbod wordt kleiner, maar tegelijkertijd is er ook Spaans product op de markt, dat houdt de prijzen laag. Er is nog wel een prijsverschil tussen deze twee. De binnenlandse ijsbergsla wordt bijvoorbeeld afgezet voor 2 euro per kist en bij de Spaanse is dat 2 euro per kist meer. Ondanks de mindere kwaliteit is voor een deel het binnenlandse product nog wel interessant omwille van de lagere prijs." Volgens Rony is het elk jaar verschillend wanneer de grootwarenhuizen overstappen op de Spaanse groenten. "Als ze aan het einde van het Belgische seizoen al een programma in Spanje hebben lopen blijven de prijzen van de binnenlandse producten laag en sterft ons seizoen een langzame dood. Als ze nog van België afnemen, krijgen we soms nog een opleving." Hij verwacht niet binnen korte termijn een opleving in de groentenmarkt. "Zolang het niet gaat vriezen in Europa zal de marktsituatie zo blijven."

Het bedrijf Compra is sinds april vorig jaar actief in Sint-Katelijne-Waver. Compra is voornamelijk gespecialiseerd in het kopen en leveren van Belgische groenten en fruit. Het meeste cliënteel bevindt zich in het binnenland.

Voor meer informatie:
Rony de Ceuster
Compra BVBA
Kempenarestraat 64/2
2860 Sint-Katelijne-Waver - België
T: +32 (0) 15 569 202
F: +32 (0) 15 550 511
www.comprabvba.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.