Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
importeurs uiten zorg over speculaties om contractprijs omhoog te krijgen

Vorstschade in Chileense kiwi's, druiven en steenfruit aanzienlijk

De vorst in Chili heeft zijn sporen nagelaten bij de fruitproducties in het land. De Association of Fruit Exporters of Chile (Asoex) schatte de schade voor de fruitsector in op 1,2 miljard dollar. "Al de beschikbare middelen, zowel reguliere als buitengewone, moeten worden aangewend om dit probleem op te lossen", benadrukte Asoex-voorzitter Ronald Bown.



De Chileense fruitorganisatie Fedefruta schat dat tussen de 35 en 61 procent van het steenfruit, 57 procent van de amandelen, 48 procent van de kiwi's en 20 procent van de druiven zijn aangetast door de vorst. Gevolg hiervan is dat er minder werk nodig is in de plantages en dat er minder fruit verwerkt en opgeslagen zal worden. De regering heeft berekend dat hierdoor 40 duizend banen in gevaar zijn. Sommige organisaties schatten zelfs dat de banen van 150 duizend personen gevaar lopen.

De Chileense minister van landbouw, Luis Mayol (foto rechts), maakte bekend dat dertig procent van het fruit dat bestemd is voor de export aangetast is door de lage temperaturen. De minister zei dat een definitieve balans over de schade in de sector opgemaakt kan worden in de komende vijftien dagen. Hij maakte wel gebruik van de gelegenheid om de consumenten te waarschuwen tegen speculatie om de prijzen omhoog te drijven.

Die vrees wordt ook geuit door Hollandse importeurs. "De schades gaan – naar zeggen - van een paar procenten tot total loss, maar de verwachtingen zijn dat de cijfers met tien dagen meer betrouwbaar worden. Nu is gewoon iedere teler aan het huilen met de pet op om contractprijzen omhoog te krijgen", zegt een importeur. En een collega beaamt: "De berichten, cijfers en drama's vliegen je om de oren. Het is ontegenzeggelijk dat er grote schade is, maar alles wat er geroepen wordt is speculatie. Pas eind november, begin december gaan we de werkelijke gevolgen zien. Voor verschillende productiegebieden is het één groot drama, maar nu is alles speculatie."