Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bert Barmans, Zespri: "Omschakelen naar nieuwe variëteit vergt hele investering"

"Sector leert met PSA te leven"

Tholen - Zespri begon het Nieuw-Zeelandse kiwiseizoen iets later dan vorige jaren. "Voor Gold was dat zelfs zes weken later", vertelt Bert Barmans, general manager Zespri Europe. "Door de droogte in Nieuw-Zeeland is het fruit wat langer in de boomgaarden blijven hangen, waardoor de aanvoer verlaat was. Dit jaar was dat extra jammer, want door het slechte Europese voorjaar was het zomerfruit ook later en waren er opportuniteiten waar we nu niet op konden ingaan. Het totaalvolume van de kiwi's is gedaald en dit had te maken met het feit dat er van Gold minder aanvoer was. Green is relatief gelijk gebleven en ook de bio kiwi's hebben een stabiel volume. Verder is het kiwiseizoen tot nu toe vrij goed verlopen. Er was een stabiele verkoop gedurende de zomer, zeker voor Green. We schatten dat het Nieuw Zeelandse seizoen voor Zespri Green naadloos zal overgaan in het Italiaanse Zespri Green seizoen."



Daling Gold door omschakeling

"Er was dit jaar dus een significante daling van het verkoopsvolume voor Gold. Dat had natuurlijk gedeeltelijk te maken met PSA, maar vooral ook door de massale omschakeling van de boomgaarden naar SunGold. Dat geeft ons goede vooruitzichten voor de komende jaren. We zijn zes weken later gestart met het Gold-seizoen, en al een tijdje uitverkocht. Maar we schatten dat het nog wel even kan duren eer de distributie ook helemaal leeg is."

Uitbouwen van merk
Zespri merkt dat de concurrentie op kiwigebied heviger is geworden. "Ook andere kiwitelers brengen nieuwe variëteiten op de markt en zoeken de beste afzetmarkten voor hun kiwifruitproductie. Daarom hecht Zespri zeer veel belang aan het uitbouwen van het Zespri merk en jaarrond aanvoer van onze kiwi's. Innovatie is ook een heel belangrijke pijler in de Nieuw-Zeelandse kiwisector. We investeren jaarlijks ongeveer tien miljoen Nieuw-Zeelandse dollar aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe variëteiten, duurzaamheid, supply chain en verbetering van de productiviteit. Tegelijkertijd gaan we ook inzetten op een beter inzicht in onze consumenten en de gezondheidsvoordelen van onze kiwi's verder onderzoeken", benadrukt Bert. Hij geeft aan dat Spanje, Japan en China wereldwijd de belangrijkste afzetmarkten zijn. "Maar ook de Benelux is voor Zespri een zeer belangrijke markt. Wij investeren veel in nieuwe markten waaronder Zuidoost-Azië, een aantal landen in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten."



Bert geeft aan dat de Hort16A (de 'gewone' Zespri-Gold) op termijn helemaal zal verdwijnen. "Er is daarvoor nog geen concreet moment. Dat hangt af van zowel PSA en van de telers. Omschakelen naar een nieuwe variëteit vergt natuurlijk een hele investering, maar we zien de balans in de volumes telkens opschuiven in de richting van SunGold. In Europa zal vanaf volgend Nieuw-Zeelands seizoen nog slechts een heel beperkt volume Zespri Gold Hort 16A verkocht worden."

Met de ziekte leren leven
"PSA is aanwezig in Nieuw-Zeeland en wereldwijd in alle andere productiegebieden voor kiwi's en zal op korte termijn niet verdwijnen. Er is geen pasklare oplossing die de kiwisector zal redden van deze ziekte maar de sector leert met deze ziekte te leven. Uiteindelijk zal de oplossing voor PSA bestaan uit een combinatie van nieuwe, tolerantere variëteiten en betere manieren om de kiwigaarden te onderhouden en beheren. Er is een enorm uitgebreid onderzoeksprogramma opgezet samen met Kiwifruit Vine Health (KVH) met meer dan tachtig onderzoeksprogramma's. Anderzijds ontwikkelen de Nieuw-Zeelandse kiwifruittelers ook steeds betere orchardmanagement-technieken die helpen om de ziekte onder controle te houden. Op dit moment heerst er een voorzichtig optimisme bij de kiwitelers, zeker omdat de nieuwe variëteit SunGold het heel goed doet, ook in regio's waar PSA heel hard heeft toegeslagen. Van deze nieuw variëteit is ondertussen al meer dan 3.000 hectare aangeplant wat een positief vooruitzicht geeft voor de volgende jaren", besluit Barmans.

Voor meer informatie:
www.zespri.eu