Maak kans op een ticket voor de Smaakboot!

Belgische week van de smaak in teken van witloof

Deze week werd op het Becodok in hartje Brussel de Smaakboot voorgesteld, de nieuwe actie van de Week van de Smaak. Dit gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister Pascal Smet en staatssecretaris Bruno De Lille: zij maakten Brussel als Stad van de Smaak bekend en gunden de aanwezigen een blik op de Brusselse smaakplannen.Witloof

De Smaakboot sluit aan bij het nieuwe thema van de Week van de Smaak, Water & Vuur. Het is de Gentse Barge die van 14 tot 24 november – want dan vindt de Week van de Smaak plaats - dwars door Vlaanderen en Brussel vaart voor een historische culinaire tocht langs elf ankersteden. Schepen dagelijks in: een topchef, een witloofteler en een biersommelier, en niet te vergeten: veertig gelukkige passagiers. Zij genieten aan boord van de Smaakboot van een driegangenlunch, met witloof en streekbier in de hoofdrol. 's Avonds worden ze verwelkomd in de volgende ankerstad waar ze overnachten. De dag daarna vaart de Smaakboot uit met andere gasten, klaar voor een nieuw culinair avontuur.

Klik hier voor heerlijke filmpjes van het witloof

De Smaakboot start haar tocht op 14 november in de haven van Zeebrugge. Vervolgens vaart ze naar Brugge, Deinze, Roeselare, Gent en Dendermonde. In Brussel, dit jaar Stad van de Smaak, vertoeft de boot twee dagen. Een van de orgelpunten wordt het bezoek aan Grill Kanal, een grillwedstrijd tussen Brusselse verenigingen in de Abattoir. Daarop vaart de Smaakboot naar Mechelen en naar Leuven, om op 24 november, de laatste dag van de Week van de Smaak, haar eindbestemming in Hasselt te bereiken.De topchefs die koken aan boord van de Smaakboot, zijn niet van de minste: Kobe Desramaults, Pieter Lonneville, Jeroen Verhoye, Tim Boury, Michaël Vrijmoed, Olivier Van de Meerssche, David Martin, Axel Colonna-Cesari, Kwinten De Paepe, Lut de Clercq en Giovani Oosters. De elf enthousiaste chefs stonden vandaag voor het eerst aan 't roer van de Barge.

Smaakboot
Wie een plaats op de Smaakboot wil versieren, kan meedoen aan de wedstrijden die vanaf nu online staan op www.weekvandesmaak.be. Daar zie je de boegbeelden van deze editie, chef Kobe Desramaults en culinair schrijfster Dorien Knockaert, aan de slag met witloof. Stuur je een foto in van jouw witloofmoment, of doe je mee aan de virtuele biertocht, dan maak je kans op een duoticket voor de Smaakboot. Aan de slag dus, vingers gekruist en … aftellen naar 14 november.Witloof
Op de Smaakboot komt elke dag van de Week van de Smaak een ander menu op tafel. De chefs lieten zich daarbij inspireren door de tocht van die dag. Eén constante: het Witte Goud, ofwel witloof als winterse (en stiekem ook zomerse) groente bij uitstek, wordt in elke menu verwerkt. Telkens anders, nu eens in het voorgerecht, dan weer in hoofd- of zelfs in nagerecht, geheel volgens de creativiteit en de stijl van de verschillende chefs.

Witloof aan boord van een schip is geen nieuwigheid. Sterker nog, beiden hebben altijd al een goed huwelijk gehad. Dankzij een boot bereikte de groente ooit het eerst Amerika en kreeg daarom de veelzeggende bijnaam 'bootloof' mee.
Op de Smaakboot krijgt het witloof een gezicht. Een teler scheept mee in en vertelt het verhaal achter witloof. Het dagelijkse leven van een teler, het kweekproces, de uitdagingen en mooie kanten van het beroep: de passagiers komen er onderweg alles over te weten.

Meer lezen over de nieuwe Week van de Smaak? Surf naar www.weekvandesmaak.be.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.