Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meloenen kunnen ziekteverwekkende kiemen overbrengen

Meloenen zijn geliefd om hun zoete, sappige en zachte vruchtvlees. Vooral in de zomer wordt de verfrissende vrucht graag en veel gegeten. Er kunnen echter ziekteverwekkers op de schil van meloenen zitten, die vervolgens bij het snijden op het vruchtvlees terecht komen en meegegeten worden, waarschuwen experts van het Duits Instituut voor Risicobeoordeling (BfR). Het gevaar kan echter door simpele maatregelen verkleind worden.
 
"Salmonella-bacteriën, listeria-bacteriën en EHEC-bacteriën kunnen zich relatief snel vermeerderen op het zuurarme vruchtvlees van meloenen", zegt Andreas Hensel, voorzitter van het BfR in Berlijn. "Ter bescherming tegen infecties moeten consumenten voorgesneden meloenen daarom snel consumeren of koelen." Want wanneer de ziekteverwekkende bacteriën op het vruchtvlees komen, kunnen ze zich bij ongekoeld bewaren al na enkele uren vermeerderen en ziektes veroorzaken. Zwangere vrouwen en personen met een zwakke weerstand - kleine kinderen, ouderen en zieken - kunnen gesneden meloenen die meerdere uren op kamertemperatuur bewaard zijn, daarom beter niet meer eten.
 
In het algemeen raadt het BfR aan om bij de bereiding en het bewaren van meloenen absoluut de regels voor een goede keukenhygiëne in acht te nemen. Daartoe horen het wassen van de handen, het werken met schone messen en snijplanken en het vermijden van kruisbesmetting. Daarnaast raadt het BfR de levensmiddelenhandel, gastronomiebedrijven en verpleeghuizen aan om meloenen slechts in zulke hoeveelheden te snijden dat ze in circa twee uur opgemaakt worden.
Publicatiedatum: