Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage

Primeurprijzen voor Thoolse vroege aardappelen na extreem nat voorseizoen

Tholen - Als de vraag naar nieuwe Thoolse aardappelen af te meten zou zijn aan de belangstelling voor de eerste veiling, dan zit het wel goed. Nu was er ook een klas van Scalda aanwezig om de klok van de laatst overgebleven aardappelveiling van Nederland te zien draaien, maar ook de nodige kopers, telers en belangstellenden gaven met hun aanwezigheid blijk van hun betrokkenheid. De aanvoer was met 250 kisten Doré, 1.400 kisten Frieslander, 20 kisten Eigenheimer, 80 kisten drielingen en 30 kisten kriel nog relatief beperkt, maar dat zorgde vanmorgen wel voor mooie primeurprijzen.


Commissionair Jaap Eerland met Cor, Jacob en Alissa Greydanus van de gelijknamige aardappelgroothandel uit Heerenveen

In het openingswoord van veilingdirecteur David Hage viel dan ook het woordje 'nat' veelvuldig of het nu zijn terugblik op het najaar, de winter of het voorjaar betrof. Ook afgelopen maandag viel er weer de nodige regen, aanleiding voor de aangesloten telers om zaterdag al te rooien om voldoende aanbod voor de eerste veiling te garanderen. Overigens was dat twee weken later dan gepland, want de telers van de vroegste percelen gaven eerder al aan dat ze vanaf 27 mei al wat konden gaan rooien. Maar de zware regenval van 24/25 mei zette de polders weer onder water. Met man en macht is er die zaterdag gewerkt om het water van tussen de gewassen te krijgen. Dit is gelukkig grotendeels gelukt, maar er zullen toch stukken als verloren moeten worden beschouwd. Het rooien kon dus geen doorgang vinden, want de rooimachines konden het land niet op, waardoor de veiling genoodzaakt was de eerste veildatum veertien dagen door te schuiven, maar dinsdag 11 juni was het zover. "Wellicht met minder volumes dan we hadden verwacht, maar we kunnen van start", aldus David.


Veilingdirecteur David Hage

David blikte tevens terug op vorig seizoen, waarin een recordomzet van 3,8 miljoen euro werd gerealiseerd. Van de totale aanvoer van zo'n 7,5 miljoen kg - wat zo'n 25% lager is dan andere jaren - vond toen zo'n 40% zijn weg via de veilingklok en de rest via bemiddeling. Ook voor dit seizoen was de veilingdirecteur hoopvol. "De oude oogst tafelaardappelen is zo goed als op. De industrie kan de komende weken nog beschikken over wat gecontracteerde partijen, maar de vrije markt is gewoon leeg.Ook het aanbod importaardappelen is niet al te groot." Wel wees David, die onlangs aankondigde dat dit zijn laatste seizoen als veilingdirecteur wordt, op de hoge Phytophthora-druk waar de telers momenteel mee te kampen hebben.


Eerste kistje voor het goede doel gekocht door Jansen-Dongen

Het eerste kistje dat geveild werd, ging helemaal voor een recordbedrag weg, maar die opbrengst ging dan ook naar StichtingStaVoord6, een vakantiehuis op Chaletparc Krabbenkreek in Sint-Annaland, dat gratis ter beschikking wordt gesteld aan mensen met een geringe levensverwachting, die hierin, omringd door dierbaren, nog een keer kunnen genieten van en met elkaar. Johan Slager drukte namens Jansen-Dongen voor 1.090 euro als eerste op de knop voor het eerste kistje en dit bedrag wordt door de veiling verdubbeld naar 2.000 euro. Maar ook de overige vroege aardappelen gingen voor goed geld weg. Zo lag de prijs van de Doré tussen de 1,40 en 1,62 euro, werden de Frieslanders voor een prijs tussen de 1,10 en 1,20 euro verkocht en de Eigenheimer zelfs voor 1,94 euro.


"Gepensioneerd commissionair" Joan Aarts met Bas van Ravenswaaij

"Er is wel een goede vraag naar nieuwe aardappelen. Doordat we later zijn, hebben de aardappelen wel de maat. De markt is leeg en we hopen op een beter seizoen dan verleden jaar. Het voordeel is dat ondanks al het geploeter bij de telers water uiteindelijk wel vaak aardappelen brengt en droogte niet", constateerde markthandelaar Carel Jansen. Bas van Ravenswaaij van de gelijknamige groothandel uit Veenendaal gaf aan vanaf dit moment volop te gaan starten met nieuwe aardappelen in de winkels. "De oude oogst is op en ik vind de maatvoering en kwaliteit van de nieuwe oogst beter dan vorig jaar."


Carel Jansen van Jansen Aardappelen op de Markt

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
David Hage
Alvantho
Langeweg 11
4697 ZG St.-Annaland
+31 (0)166 652 450
[email protected]
www.alvantho.nl