Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sonlia

"Einde clemenulesseizoen in de Kaap om botsing met late mandarijnen te voorkomen"

Alle Kaapse telers zijn blij met de winterregen - hoewel de citrustelers misschien minder hard juichen dan de graan- en looffruittelers, die zich zorgen maakten over de uitzonderlijk warme en droge meimaand. Het kleuren van het citrus is vertraagd door de warme temperaturen.

De zware regenval van vorige week is voorbij en de citrusoogst kan beginnen, maar omdat het fruit eerst naar de degreeningruimten gaat, hebben de pakstations deze week een adempauze voordat ze weer beginnen met alle hens aan dek, 24 uur per dag citrus verpakken.

Sonlia packhouse in Wellington is daar één van: hier worden verschillende categorieën fruit verpakt: van C count pruimen met een diameter van 40 mm tot Count 5 granaatappels met een diameter van 115 mm, op twee verpakkingslijnen. Sonlia heeft dit jaar 3.207 pallets met exportgranaatappels verpakt. Hoewel de volumes minder waren dan vorig jaar, zijn de exportvolumes van Sonlia Marketing onder het merk Colors meer dan verdubbeld.


Colors, Sonlia's exportmerk voor easypeelers, steenfruit en granaatappels.

Telers blij met late mandarijnenoogst
De technische ondersteuning krijgt het zwaar te verduren als ze dit fruit over de lijn moeten vervoeren, merkt Sonlia's CEO JC Muller op, maar op deze manier profiteren ze volledig van de kosten van een verpakkingsbedrijf. En er is geen tekort aan fruit om te verpakken: ze moesten dit jaar haast maken met het afmaken van de granaatappels om plaats te maken voor de toenemende hoeveelheden vroege clementines.

"Bij easypeelers hebben we onlangs een hele verschuiving meegemaakt: traditioneel brachten mei en juni grote volumes, maar onlangs hebben een aantal telers die bij ons verpakken, hun clemenulesoogst afgerond. De vroege Tango's uit het noorden van Zuid-Afrika botsen met hun clemenules."

Als ze voor de keuze staan, kiezen overzeese kopers steevast voor late mandarijnen en telers kiezen ervoor om clementines zoals Octubrina vroeger te planten. "In onze groepering is een behoorlijk aantal Octubrina's aangeplant om clementines te vervangen."

Hun eigen late mandarijnen worden over twee of drie weken geoogst. "De telers geven allemaal aan dat er een mooie late mandarijnoogst hangt," zegt Muller. "We kijken met spanning uit naar het tweede deel van het seizoen."

Het is een kwalitatief goed jaar geweest, merkt Marita Rossouw op. Zij houdt zich bezig met de marketing van Sonlia's easy peelers. Op de binnenlandse markt zijn de prijzen iets beter dan vorig jaar. Het fruit is klein, maar er zijn supermarktprogramma's in het Verre Oosten die graag kleine easy peelers willen, zegt ze.


De aantrekkingskracht van deze voordeelverpakking op kinderen maakt het een topper onder lokale klanten.

Kleinere citroenoogst
"De citroenoogst is absoluut kleiner. Volgens cijfers van de Citrus Growers' Association ligt de totale export op dit moment 14% lager dan vorig jaar en dat komt overeen met wat wij ook zien," voegt Muller toe, die opmerkt dat de tellingen iets kleiner zijn. Ze zullen dit jaar voor het eerst pitloze citroenen verpakken.

In tegenstelling tot de prijs voor het verwerken van sinaasappels is de prijs voor citroensap echter echt zwak: R150 (7,37 euro) per ton en er is niet veel ruimte op de markt voor marginale hoeveelheden.

Sonlia zal tot september het citrus van vijftien telers verpakken en een maand later start het steenfruit opnieuw. Het kan vroeg zijn: sommige van de vroege nectarines zijn al aan het ontluiken, drie tot vijf dagen eerder dan vorig jaar, opnieuw als gevolg van deze ongewoon warme meimaand.

Hij merkt op dat de huidige kou en sneeuw in de Westkaap er in ieder geval voor zullen zorgen dat de steenfruitboomgaarden, die nog steeds ongewoon groen zijn, eindelijk in rust gaan.

Voor meer informatie:
JC Muller
Sonlia
Tel: +27 21 873 0449
[email protected]

Publicatiedatum: